Jag önskar tips på goda, nyttiga sallader som tillbehör till maten. Vilka grönsaker är bra och hur gör jag en smakrik dressing?

Fråga: Jag saknar recept på enkla men nyttiga och goda sallader – som är tillbehör! Det finns massor av recept på sallader, men sällan sådana som serveras som tillbehör.

Vad har man till en kycklinggratäng, till en köttbit, till fiskgryta osv?

Jag är van att använda olika grönsaker men när jag blandar till en sallad blir den ofta tom eller tung. Sallad, gurka, tomat – hur tråkigt kan det bli?

Har du några förslag?

Svar: Jag har ett par bra knep för att få goda och varierade tillbehörssallader som alla i familjen gillar:

1. Välj en matig bas till salladen

Välj en matig bas till salladen

För det första gäller det att välja en bra och lite matig bas. Det kan exempelvis vara kokt quinoa, matvete eller mathavre. Samtliga är perfekta som bas eller att komplettera en sallad med.

Recept: Quinoasallad med örter

Ett praktiskt tips är att koka frön eller gryn i förväg, enligt anvisningen på förpackningen. Sen är det bara att frysa in i lagom mängd som går åt till din sallad. Jättelätt att ta fram och går snabbt att tina i rumstemperatur eller mikrovågsugn.

Se också: Så gör du picklad rödlök

Skalade morötter som rivits på den grövsta sidan av rivjärnet är också en bra bas eller som komplement.

2. Krydda och marinera salladen

Krydda och marinera salladen

Jag gör ofta en blandning av morötter och quinoa som jag dressar med lite raps- eller olivolja plus lite balsamicovinäger. Färska rucolablad, marinerade färska champinjoner och lite rödlök. Till sist en lätt smaksättning med t ex italiensk- eller grekisk salladskrydda.

Detta kan varieras i oändlighet utan att det någonsin blir tråkigt och enahanda!

Läs också: 11 goda tips för matiga sallader

Rödbetssallad med sötpotatis och gorgonzola


Relaterade artiklar