Oavsett om du använder en hemgjord majonnäs eller köper färdig, så är majonnäs en riktigt bra sås att alltid ha i kylskåpet. Den går nämligen att variera i det oändliga. Givetvis god som den är men kan blir ännu godare med en smaksättning. Här får du tips på hur du lyfter din majonnäs till nya smakhöjder!
Vad är majonnäs?
Majonnäs är en kall sås. En emulsion mellan äggula och matolja, det betyder att såsen/majonnäsen tjocknar av att man vispar ihop olja och ägg för hand, eller mixar med stavmixer. Idag finns dock varianter där man använder helt ägg och även endast äggvitan. I såsen *toum från mellanöstern används bara äggvitan. När man gör en klassisk hemgjord majonnäs har man i senap och en syra i form av vinäger eller citron. Majonnäs är dessutom basen i många klassiska såser som t.ex *remouladsås, *aioli och *tartarsås.
Så gör du majonnäs – med stavmixer
Majonnäs med stavmixer är väldigt enkelt och går väldigt snabbt att göra. Majonnäsen håller 7-10 dagar i kyl. Behåll den naturell eller smaksätt den.
Ingredienser till ca 3 dl:
1 ägg
1/2 msk pressad citron eller vitvinsvinäger
1,5 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
3 dl neutral olja (t.ex. solrosolja, undvik olivolja och kallpressade rapsoljor)
3 krm salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Lägg allt i ett högt kärl. Sätt i stavmixern i botten och för den sakta upp. När du ser att emulsionen bildas kan du föra stavmixern upp och ner några gånger. Går snabbt, 1-2 minuter max. Smaka av, mer salt, syra eller peppar.
Läs också: Går majonnäs att frysa?
Tips på goda smaksättningar
Vad sägs om en majonnäs med smak av frisk citron? Supergott till fisk och skaldjur. Att smaksätta en majonnäs med sardeller ger en riktigt bra och umamirik sälta. Rör du även i fint riven parmesan och avrunnen kapris får du en smakbomb till sås som är extra god till en sallad på romansallad, krutonger och grillad fisk, kyckling eller kött. Smaksätter du med färsk dragon och körvel ger det en touch av bearnaise.
Du behöver till en sats majonnäs:
- Citronmajonnäs: 2 msk fint rivet citronskal.
- Saffransmajonnäs: Även kallad rouille, 1-2 kuvert saffran.
- Vitlöksmajonnäs: Även kallad aioli, 1-2 fint rivna vitlöksklyftor.
- Parmesanmajonnäs: 1 dl fint riven parmesan. Gott till grillat kött.
- Chilimajonnäs: 1-2 tsk chilipaste eller chiliolja. Tänk på att hettan från chilin växer.
- Örtmajonnäs: ca 1 dl hackade örter. Dill är gott till både fisk, skaldjur, kyckling och kalvkött. Klippt krasse ihop med 2 msk fint riven pepparrot är en höjdare till en stek sandwich, men även till en grillad bit fisk av det fetare slaget som lax eller makrill.
Majonnäs med asiatiska smaker
Vill du anpassa din majonnäs till maträtter med asiatiska smaker passar det perfekt med smaksättningar som sesamolja, soja, chili eller ingefära. Även avrunnen och hackad kimchi är gott att blanda ner i en majonnäs. Du kan, om du vill, testa att använda en smaksatt olja när du gör egen majonnäs. t.ex. en chiliolja. Smaka på oljan innan du gör din majonnäs så du vet hur den smakar.
Goda recept med majonnäs
Vill du ha tips på vad du kan använda din hemmagjorda majonnäs till? Här kommer några goda recept.
1. Crispy chicken med chilimajo
Krispig yta och saftigt inre – friterad kyckling när den är som bäst! Servera med fräsch fänkålssallad och chilimajonnäs med sting.
Recept: Crispy chicken med chilimajo
2. Skaldjurstoast med citronmajonnäs
Festligt fredagsmys – smörstekt surdegsbröd som toppas med en lyxig skaldjursröra med räkor, krabba, forellrom och citronmajonnäs.
Recept: Skaldjurstoast med citronmajonnäs
3. Vinkokta musslor med pommes och aioli
Musslor i vitt vin och grädde med frasiga pommes frites och hemgjord aioli. Lyxig men enkel helgmiddag som imponerar på gästerna.
Recept: Vinkokta musslor med pommes och aioli
*Liten ordlista:
- Toum: Libanesisk vitlökskräm på äggvita.
- Remoulad: En majonnäsbaserad sås med bl.a. pickles och curry. Serveras oftast till rostbiff och till friterad spätta.
- Aioli: En vitlökssmaksatt majonnäs, serveras ofta till en tomatbaserad fisksoppa.
- Tartarsås: En sås som har utvecklats med tiden, men den klassiska förberedes som en majonnäs med kokt ägg och gräslök. Idag har man i både persilja, kapris, cornichns m.m. God till stekt fisk och strömming.