Med bakplåtspapper, pensel och smält choklad kan du göra spektakulära dekorationer till dina tårtor och bakelser. Addera lite guld- och silverpulver på chokladdekoren för ett ännu proffsigare resultat!
Om du använder vit choklad som grund kan du tack vare karamellfärg få vilken kulör du vill på flärparna. Lika fint är förstås att mixa mörk och ljus choklad.
Följ bara instruktionerna nedan i fyra enkla steg. Receptet räcker till cirka 12 bakelser och tar ungefär 30 minuter att göra, samt tid för att stelna.
Här kan du också se en film hur du göra dekorationerna:
Chokladdekorationer i fyra steg:
Detta behöver du:
- ca 125 g vit eller mörk choklad
- hushållsfärg i olika kulörer
- ev guld- eller silverpulver
- bakplåtspapper
- tejp
- penslar
1. Plocka fram ingredienser och redskap. Tejpa fast bakplåtspappret på bord, bricka eller plåt.
2. Smält chokladen enligt anvisning på förpackningen. Låt den vita chokladen svalna något, innan färgen tillsätts droppvis under försiktig omrörning till önskad kulör.
3. Droppa teskedstora klickar på bakplåtspappret.
4. Dra med lätt hand och med hjälp av penseln ut dropparna till flärpar. Strö ev över guld- eller silverpulver innan flärparna stelnat. Låt stelna i kyl. Lossna från pappret och garnera dina bakverk.
Här kommer tre festliga recept med chokladdekorationer:
1. Nötbakelser med mango och mockagrädde
Grädda en nötbotten i långpanna. Rulla in grädde och mango. Skär upp och garnera med mockagrädde och choklad. En perfekt nyårsdessert!
Recept: Nötbakelse med spritsad mockagrädde och mango
2. Chokladbakelse med blåbärspannacotta
Läckra bakelser med en botten av mörk choklad, toppad med spritsad blåbärspannacotta. Garnera med bär och chokladdekor, gärna i mörk choklad.
Recept: Chokladbakelse med blåbärspannacotta
3. Rulltårtsbakelser med hallon och marsipan
Baka en rulltårta med rosa marsipan inuti och fyll med hallon och grädde. Vips har du de festligaste bakelserna på nolltid.