Vad ska man tänka på för att lyckas med smörgåstårtan? Vi frågade två proffs som gav oss smarta tips för både botten och fyllning.

Smörgåstårta är en älskad klassiker som enkelt går att variera med olika bottnar och fyllningar. Tonfisk, lax, räkor, leverpastej och skinka är några exempel – men helst inte allting samtidigt. Att hålla sig till antingen fisk och skaldjur, kött eller vegetariskt brukar vara en bra grundregel – även om alla såklart får göra precis som de vill.

Se också: 3 lätta sätt att tina räkor

5 tips för att lyckas med smörgåstårtan

Här kommer några användbara tips från Gunnar Sjödahl och Claes Björling på Smörgåstårteriet.

1. Ha en bra botten

Välj gärna ett surdegsbröd till landgången, det mjuknar inte lika lätt som vanligt vitt bröd.

2. Undvik fyllning som vätskar sig

Majonnäs håller bra, oxbringa är redan saltat och ger inte ifrån sig vätska som exempelvis räkor. De kan vätska sig ordentligt. Vill du ändå ha räkor i, så pressa försiktigt ur så mycket vätska som möjligt.

3. Blanda inte för många olika smaker

Vårt vanligaste misstag. Undvik exempelvis majonnäs och kaviar ihop – det ska vara rena, fina smaker. Gunnars personliga favorit är räkostkräm på första bottnen och kallrökt laxfyllning med avokado på nästa. Claes tipsar om att man gärna kan dryga ut fyllningen med tunt hyvlad spetskål – både billigt, krispigt och lätt.

4. Garnera fint

Lägg tid på toppen – den är viktig. Gör gärna tårtan i förväg, men vänta med garneringen till strax innan ni ska äta.

5. Ät smörgåstårtan färsk

Du kan förbereda bottnarna och fyllningen dagen innan, men smörgåstårtan blir inte godare efter två dagar.

Recept på smörgåstårta

Sugen att göra en egen smörgåstårta? Här kommer några av våra populärast recept. 

1. Smörgåstårta med räkor

Smörgåstårta med räkor

Välsmakande smörgåstårta gjord på en bas av polarbröd med en fyllning av hackade ägg, räkor och pepparrot. Toppa med räkor och rom.

Recept: Smörgåstårta med räkor

2. Varm smörgåstårta

Varm smörgåstårta

Med polar- eller hönökaka fixar du den här smörgåstårtan i ett nafs. Servera istället för tacos till fredagsmyset och succén är given!

Recept: Varm smörgåstårta

3. Italiensk smörgåstårta

Italiensk smörgåstårta

Smörgåstårta med smak av italienska delikatesser som mozzarella, salami, parmaskinka och soltorkade tomater. Baka gärna egen botten.

Recept: Italiensk smörgåstårta

4. Vegetarisk smörgåstårta

Vegetarisk smörgåstårta

Färgstark och vegetarisk smörgåstårta med grovt bröd och tre goda fyllningar: grön ärtkräm, rödbetshummus och gul ostkräm med curry.

Recept: Vegetarisk smörgåstårta

5. Tacotårta med köttfärs

Tacotårta med köttfärs

Tacotårta med mjuka tortillor, köttfärs och salsa. Gratinera med ost och toppa med picklad rödlök och avokado. Servera med vitlökssås och sallad.

Recept: Tacotårta med köttfärs

Klicka här för fler recept på smörgåstårta >>

Relaterade artiklar