Det går alldeles utmärkt att frysa in avokado! Vi lär dig det enkla knepet så slipper du slänga och har alltid avokado på lut i frysen.

Avokado är en fantastisk grönsak som är sprängfylld med vegetabiliska fettsyror som är väldigt bra för din hälsa. Den populära smörplantan kan användas i en mängd olika maträtter och bidrar med en härlig krämighet och ger bra mättnadskänsla.

Så gör du en avokadoros

De enda nackdelarna med avokado är att de kan vara ganska dyra, och dessutom verkar de aldrig vara perfekt mogna när vi vill använda dem.

Läs också: Kan man frysa in äggulor?

Genom att frysa in avokadon kan du säkra dig om att alltid ha perfekt mogen avokado hemma och dessutom kan du passa på att köpa när de är på extrapris och på så sätt spara många slantar. 

Så här fryser du in avokado

  1. Dela avokadorna på längden och ta ur kärnan.
  2.  Gröp ur avokadoköttet med en sked och placera avokadohalvan på en bakplåt med snittytan nedåt.
  3. Ställ in i frysen några timmar, eller gärna över natten.
  4. Ta ut bakplåten från frysen och flytta över den frusna avokadon i en plastpåse innan du lägger den i frysen igen.

Har du små rester av avokado och/eller guacamole kan du istället mosa avokadon och frysa in i isformar. Bara att ta fram så många bitar du vill ha.

Tina avokado

Tina avokadon långsamt i kylen. Om du mixar den fryst kan den få en besk bismak. Låter du den tina i rumstemperatur kan den lättare mörkna. Ett trick att bibehålla avokadons fina färg är att droppa över lite pressad citron- eller lime.

Gör din egen poke bowl med avokado

Hawaiis svar på vår pyttipanna. Ser väldigt proffsigt ut men är förvånansvärt enkelt att svänga ihop hemma. Testa själv!

Recept: Poke bowl med lax och avokado

Poke bowl med avokado och lax.