Om köttbullarna blir för lösa finns en hel del knep du kan ta till. Här kommer knep och tips som ger perfekta köttbullar varje gång!

Fråga: När jag gjorde köttbullar senast föll nästan alla isär och en del brändes vid. Detta har endast hänt mig någon enstaka gång tidigare. Jag gör i princip samma recept varje gång, ändrar bara kryddningen. Beror det på färsens malning eller vad?

Läs också: Så lagar du köttbullar i ugnen

Svar: Jag har svårt att peka på den direkta orsaken till att köttbullarna misslyckades eftersom jag inte sett receptet. Men här nedan kommer några tänkbara förslag till varför det inte blev bra och några tips så att de blir riktigt bra nästa gång.

Så gör du köttbullar supersnabbt:

Så blir köttbullarna perfekta:

  • För mycket utdrygning i smeten kan göra att köttbullarna lätt faller sönder. Beräkna ca 4 msk ströbröd eller 3/4 dl havregryn eller 2 kokta mosade potatisar till en sats på 400 –500 g färs.
  • Blanda i ca 1 msk potatismjöl till ca 500 g färs. Ett bra knep för att binda smeten och för att få bra konsistens på de färdiga köttbullarna.
  • Tillsätt ett ägg i smeten för att binda färsen bättre.
  • För mycket vätska gör smeten lös och svårformad.
  • Arbeta bara ihop färsen tills den är blandad och smidig. För mycket bearbetning gör att fettet kryper ut och köttbullarna blir torra.
  • Finmald köttfärs ger de finaste köttbullarna.

Recept: Mannerströms köttbullar

Leif Mannerströms köttbullar

Testa något nytt?

Här är goda recept på indiska köttbullar i yoghurtsås, italienska köttbullar i tomatsås och grekiska köttbullar och fetaost

Relaterade artiklar