En god marinad gör kött och kyckling extra saftigt och smakrikt. Att göra egen marinad är enkelt. Här får du ett allround recept.

Fråga: Släkten är stor och ekonomin liten. Kan jag grilla fläsk- och kycklingfilé i förväg, skära det i tunna skivor och servera med potatissallad, plus grönsallad? I så fall önskar jag ett recept på en god marinad. Behövs det någon extra sås till detta?

Recept: Marinad till grillspett

Svar: Du kan grilla eller steka fläsk- och kycklingfilé helt klar dagen före kalaset. Köttet bör vara helt genomstekt. Kyl det snabbt och förvara övertäckt i kyl över natten.

Se också: Så skär du kött på rätt sätt

Här är ett recept på en marinad som passar bra. Den finns i min bok ”Bjud glutenfritt”. Även den kan förberedas dagen innan. Någon extra sås behövs inte, men gör gärna en extra sats marinad och sätt fram på bordet så att var och en kan droppa på sitt eget kött.

Marinad till kött och kyckling

(Räcker till ca 1–1½ kg kött.)

  • 1½ dl oliv- eller rapsolja
  • 2-3 msk vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk finhackad färsk basilika
  • 1 msk finhackad kapris
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk rosépeppar
  • ½ tsk pepparmix

Garnering: hyvlad parmesanost, basilikablad

Gör så här:

  1. Blanda olja, vatten och vinäger. Skala och pressa i vitlöken. Tillsätt finhackad basilika och kapris. Smaksätt med salt, lätt krossad rosépeppar och pepparmix. Så här långt kan rätten förberedas dagen före.
  2. Skär det kalla köttet i tunna skivor och lägg upp det på ett lagom stort fat. Slå över marinaden. Täck med plastfilm. Låt stå kallt ca 4 timmar innan det bjuds.
  3. Garnera ev med grovt hyvlad parmesanost, basilikablad och bjud ev mer marinad till serveringen.

Testa också: 3 krämiga röror och 5 goda kryddsmör till grillat

Relaterade artiklar