Låt dig lockas av våra enkla recept på maträtter från Portugal. Här bjuder vi på allt från mingelvänliga tapas till kryddiga grytor.

I Portugal äter man mest fisk i Europa och blandar gärna torsk, sardiner och musslor även i kötträtterna. Rätterna är smakrika och fylliga med kryddningar influerade från landets tidigare kolonier.

5 fakta om mat från Portugal

  • Piripiri, svartpeppar, kanel, vanilj och saffran används flitigt liksom vitlök och örter.
  • Nationalrätten Bacalhau görs på saltad, lätt torkad torsk och sägs kunna lagas på lika många sätt som det finns dagar på året.
  • Caldo verde är traditionell grönkålssoppa med potatis, vitkål och korv.
  • Många av bakverken – ängelns bröst och nunnans mage – skapades av nunnor på 1700-talet för att öka inkomsterna.
  • Vinho verde står för ungt grönt vin som kommer från nordvästra Portugal. Det kan vara både rött, vitt eller rosé.

Se också: Så gör du inlagda citroner

Här kommer sex enkla recept att testa hemma!

1. Gratinerade tapasmusslor

Gratinerade tapasmusslor

Knapriga, salta och goda blåmusslor som gratinerats med en ströbrödsblandning med persilja och vitlök. Servera med:

  • Bröd och friterade lökringar serverade med aioli.
  • Manchegoost, serranoskinka, rökt chorizo och jordgubbar.
  • Sardiner i olja upplagda med inlagd paprika och svarta oliver.

Recept: Gratinerade tapasmusslor

2. Fiskkroketter med aioli

Fiskkroketter med aioli

Frasiga fiskkroketter med krämig aioli. Servera med ugnspotatis och sallad som huvudrätt eller utan potatis som förrätt eller tapas.

Recept: Fiskkroketter med aioli

3. Lantlig bönragu med chorizo

Lantlig bönragu med chorizo

Sjud vita och röda bönor med rotselleri, tomat, rödvin och chili till en mustig ragu. Servera med kryddig chorizo och ett gott bröd.

Recept: Lantlig bönragu med chorizo

4. Fläskfilégryta med musslor

Fläskfilégryta med musslor

Mustig fläskfilégryta med tomat, färsk chili, vitt vin och hjärtmusslor. Servera grytan med ris eller potatis och gröna bönor.

Recept: Fläskfilégryta med musslor

5. Fiskgryta med chorizo

Fiskgryta med chorizo

Smakrik gryta med chorizo, lax och kabeljo, som är en torkad och saltad fisk. Servera med aioli, bröd och ris smaksatt med saffran.

Recept: Fiskgryta med chorizo 

6. Pasteis de Nata – fylld smördegspaj

Dessa läckra små pajer från Portugal görs med smördeg och smakar ljuvligt av citron och kanel. Gott till både fikat och dessert.

Recept: Pasteis de Nata

Relaterade artiklar