Wokpannor, snabbnudlar och lightprodukter. 90-talet innebar att TV-kockar blev stjärnor och att tacos blev synonymt med fredagsmys.

En charmig och något påstruken engelsman börjar laga mat i TV. Keith Floyd skvätte olivolja som om det inte fanns någon morgondag med det eviga ”and just a splash of olive oil” och beredde väg för en fullkomlig explosion av matprogram.

Efter Floyd var dammluckorna öppna och gången krattad för namn som Jamie Oliver, Tina Nordström och Per Morberg.

Matlagningsprogram och tacos

Det hade funnits matlagningsprogram i TV förr men tidigare var tilltalet huvudsakligen pedagogiskt. På 90-talet prioriterades mer lek och lust.

Frågan är väl, nu som på 90-talet, om tittarna i TV-soffan verkligen lagade vad de såg på TV:n. Men intresset för mat tog verkligen fart och blev något av en statusmarkör samtidigt som kockarna fick stjärnstatus.

Deltagarna i populära dokusåpan Robinson drog också rekordpublik i vad som först kallades för mobbnings-TV. Martin Melin och alla de andra levde på en mager diet men visade att det gick att äta något som heter palmhjärta. En rätt som dock aldrig slagit igenom i svenska kök trots programmets genomslag.

Texmexen hade funnits på butikshyllorna ett tag men nu tog tacon fart och nästlade sig in i barnfamiljernas fredagsmys. Snart hade svensken, som vi brukar, gjort en blågul twist och tacopajen såg dagens ljus.

Hot shots och lightprodukter

Woken hade som sagt redan kommit och det asiatiska köket med chili och sweet and sour etablerade sig. Thaimat-ställena slog upp som svampar ur jorden och snabbnudlar blev studenternas livräddare i slutet av studiebidraget.

På krogen skålades det i hot shots med Galliano, kaffe och grädde. Den tidigare, relativt obskyra likören, sålde som aldrig förr.

90-talet innebar också en bredsida mot smör och grädde och lightprodukterna började trängas i butikshyllorna.

Måltidsforskaren Anna Burstedt om 90-talet och Keith Floyd

Anna Burstedt och Keith Floyd

– Om 80-talet var mycket yta och lite verkstad så ser man en tydlig förändring på 90-talet. Det blir mer matlagning, mer tillåtande och lekfullt. Mycket experimenterande och crossover. Den skillnaden syns både vad gäller maträtter och servering.

– Samtidigt blir mat så mycket mer än mat. Det blir någonting vi har råd att prata om på ett nytt sätt. Vi kollar på matprogram med Keith Floyd samtidigt som vi oroar oss för vår hälsa och köper light-produkter.

Det här åt vi på 90-talet:

Kokboken: Jamie Oliver (The naked chef)
Klassiskt köksredskap: Wok

1. Tacopaj

Tacopaj med köttfärs

Den svenska innovationen tacopaj lever än. Även tacogratänger i olika former och skepnader börjar bli otroligt poppis.

Recept: Tacopaj med köttfärs

2. Wok

Kycklingwok med grönsaker

Woken landade i var mans hem och thairestaurangerna stod som spön i backen. Sweet chilisås blev den nya ketchupen.

Recept: Kycklingwok med grönsaker

3. Pastasallad 

Italiensk pastasallad

Sedan pastan kommit på bred front seglade pastasalladen upp som en populär bufférätt och picknickfavorit. Här i italiensk tappning med salami och mozzarella.

Recept: Italiensk pastasallad

4. Snabbnudlar

De snabba och billiga nudlarna etablerade sig som en ”mellis” av rang. Fungerar även fint som middag med lite extra tillbehör som lövbiff och grönsaker.

Recept: Nudlar med lövbiff och kokosmjölk

5. Cheesecake

Kolacheesecake med hallon

Cheesecakes var stort på 90-talet och är stort än idag. Testa vår goda variant med len kolasmak. Perfekt att förbereda och frysa in. Garnera med hallon vid servering.

Recept: Kolacheesecake med hallon

Läs mer om nostalgisk mat:

Källa: DNICA Buffé

Relaterade artiklar