På 80-talet förklarar Lasse Holm sin kärlek till det italienska köket. Rostbiff med potatissallad kändes lyxigt, räkcocktail likaså.

När 80-talet kom var pizza etablerat och fyra små rätter hade etsat in kinesiska skrivtecken på svenska menyer (även om fyra små rätter är en svensk uppfinning precis som pizzasalladen). Nu var svensken beredd att sätta sig till bords med nya överraskningar iförd pastelliga kläder med breda axlar och stentvättade jeans. Det var precis som att sitta i ett avsnitt av Miami Vice eller Varuhuset för den delen.

Högkonjunkturen bäddade för glada tider på krogen där personer som låg i absolut framkant kunde ringa från den första generationens mobiltelefoner. Tunga åbäken med klar skrytfaktor.

Quiche, croque monsieur och paté

Precis som under Tore Wretmans dagar hade det franska köket en speciell gräddfil till Sverige. På 80-talet syntes det i rätter som Quiche Lorraine, croque monsieur och paté.

De här rätterna fick sedermera bidra till en bok om maskulinitet i Bruce Feirsteins Real men don’t eat quiche. Av någon anledning fick boken heta Riktiga karlar käkar inte paté på svenska.

"Termen patéätare förekommer ofta och syftar till en man, som enligt författaren saknar maskulinitet på ett eller annat sätt", förtydligar Wikipedia.

Lasse Holm sjunger om italiensk mat

Det italienska köket har varit bekant sedan tidigare men nu står det klart att pasta rymmer mer än bara spaghetti och makaroner. Den utveckligen syns och hörs kanske tydligast i Lasse Holms Canneloni maccaroni (1986) i rader som:

"Ge mig macaroni, cannelloni och lasagne, spaghetti och därmed pasta, bara nämn dem vid namn".

Tiramisu och hajk-banan

Italienska efterrätten Tiramisu blir poppis och i vardagsrummen festar familjen Svensson på konserverade päronhalvor med smälta bitar After Eight på.

Friluftsmänniskorna gör sin egen variant med hajk-bananen. Det vill säga en banan med instuckna chokladbitar som läggs på lägerelden i folie.

Sushi och wok

1984 testar tidningen Allt om mat ett specialnummer med asiatisk mat. På omslaget har man en bild på sushi och tidningen säljer, enligt uppgift, remarkabelt dåligt.

Men mot 80-talets slut har den skepsisen gett med sig. Sushin sätter sig i det allmänna medvetandet och wok-pannan blir årets julklapp 1990.

Café au lait – en succé

Under 80-talet får det rationella hushållet dessutom snurr på utfodringen med mikrovågsugnen. Efter en massiv marknadsföringskampanj lyckas mejerierna sälja in ”café au lait” som det nya heter, berättar Sveriges Radios Loppmarknadsarkeologerna. Tanken var att få ungdomar att dricka mer mjölk och kampanjen blev en ”succés formidable”.

Måltidsforskaren Anna Burstedt om 80-talet och halvfabrikat:

Anna Burstedt pratar om päron och After Eight.

– 80-talet präglas av den starka högkonjunkturen. Det är pastell, guld, stort, överdådigt och gärna lite lyxigt, lite pretentiöst. Krogarna hade börjat med öppna kök och kocken började bli en stjärna. Samtidigt var det inte den avancerade matlagningskonstens decennium. Du ser ju själv att päron med choklad är den stora grejen och det handlar bara om att öppna en burk konserverade päron, lägga på ett After eight och skjutsa in det i ugnen. Patén är samma sak. Man köpte patén, cornichongerna och cumberlandsåsen. Men det var helt okej att servera halvfabrikat. Det var viktigare att visa att man ägnade sig åt karriären. Samtidigt skulle man vara berest och kunna visa det på krogen.

Det här åt vi på 80-talet:

Kokboken: Rutiga kokboken, ICA-förlaget (1984).
Redskapen: Mikrovågsugn, bakmaskin.

1. Rostbiff med potatissallad

Rostbiff med potatissallad

Rostbiff med potatissallad gick hem på 80-talet. Här har vi toppat potatissalladen med kapris och knaprigt bacon.

Recept: Krämig potatissallad med bacon

2. Räkcocktail

Folkligt, festligt, fullsatt! Räkcocktailen gjorde stor succé som förrätt. Här har vi ett klassiskt recept med hemgjord Rhode Islandsås.

Recept: Klassisk räkcocktail

3. Croque monsieur

Säg bonjour till Croque monsieur. Eller som vi säger på ren svenska: ”en varm dubbelmacka med ost och skinka".

Recept: Soppa med varm macka

4. Paté

Smörrebröd med paté och cumberlandsås

Paté med cornichons och cumberlandsås blev på modet. Här på smörrebröd med mandarinklyftor.

Recept: Paté och cumberlandsås

5. Päron med After Eight

Konserverade päron och After Eight i en fruktbar symbios. Här är chokladen vispad med grädde till en läcker mousse.

Recept: Päron med mintchokladmousse

Läs mer om nostalgisk mat:

Källa: Svenska DagbladetSVTICA Buffé

Relaterade artiklar