Varma mackor, fondue och frukt i maten. 70-talet var mer än bara utsvängda jeans och stora skjortkragar. Här är maträtterna vi minns!

Med charterturismens intåg kunde svenskar hämta hem exotiska rätter från semestern. På 70-talet innebar det även att främmande ingredienser som frukt nästlade sig in på middagsbordet. Medan Ingmar Stenmark och Björn Borg triumferade på världens idrottsarenor kunde den svenska kärnfamiljen till exempel festa till det med nya bjudrätten Flygande Jakob.

Jordnötter och banan i maten – helt bisarrt!

Baguetten blev populär under det försvenskade namnet Pain Riche. Krögaren Tore Wretman, som ägde restaurang Riche, har ofta fått äran för denna bedrift men har själv avfärdat den som en skröna. Men namnen kunde orsaka viss förvirring för svenskar på jakt efter frukostbröd i Paris.

”– Öh, avez vous de Pain Riche?”

Smörgåsgrill och Schlemmertopf

Tore Wretman har också fått äran för att ha introducerat grönpepparn (het på den här tiden) och avokadon (gärna halverad och festligt fylld med majonnäs och räkor) på bred front.

Samtidigt hade krögaren med eget exempel visat att mannen kunde ta plats i köket. Att män lagade mat på restaurang var självklart men i hemmen var det fortfarande inte helt etablerat.

Oavsett vem som lagade mat i hemmet kom det nya redskap att arbeta med.

Lergrytan Schlemmertopf/Römertopf blev på modet eftersom alla älskar mat ”som sköter sig själv i ugnen”. Fonduegrytan inbjöd till långa sittningar vid bordet.

Varma mackor och chili con carne

Engelsmannen John O’Brien utvecklade och sålde en modern smörgåsgrill för hemmabruk som blev en stor framgång.

Tiden för att laga mat var knapp och varma mackor var, och är än i dag, en välsignelse.

Tänk er en bättre kväll i gillestugan 1974. De salta pinnarna är upphällda och lördagen är skolfri.

Chili con carnen står på bordet och på TV:n syns ABBA sopa banan med konkurrensen i Eurovisionsschlagerfestivalen från Brighton med Waterloo. Mamma och pappa kanske smuttar på ett glas Parador (ett mjukt rödvin från det soliga Spanien) och barnen hinkar Zingo. Eftersom det är fest blir det Glace au four till efterrätt.

Folkligt, festligt, familjärt.

Måltidsforskaren Anna Burstedt om 70-talet och Tore Wretman

Anna Burstedt och Tore Wretman.

– Jag ser det som en förlängning av 68-rörelsen och gröna vågen med informell och ganska demokratisk mat. Alla ska ha råd att bjuda. Gryta kan väl sammanfatta decenniet lite grann, att samtalet och stämningen runt bordet var viktigare än show off. Fondue är väl lite exklusivare men ändå en gemenskap.

– Det här med att Tore Wretman introducerade grönpepparn och avokadon är ju en sanning med modifikation. Grönpepparn fanns ju redan men fick en revival. Avokadon hade säkert importerats tidigare men det här var kanske första gången den hamnade bland tidningarnas recept.

– Och även om Tore Wretman serverade den på sina restauranger så innebar ju inte det att folk i Haparanda och Ystad åt avokado. Det finns nog fortfarande äldre som tycker att avokado är exotiskt.

Det här åt vi på 70-talet:

Kokboken: Carl Butlers kokbok (1974, Forum).
Köksprylarna: Lergryta, fonduegryta, smörgåsgrill.

Fem populära maträtter:

1. Chili con carne

Chili con carne

På 70-talet serverade vi vår chili con carne på en fluffig bädd av ris. Idag adderar vi guacamole, picklad rödlök och tortillachips.

Recept: Chili con carne med guacamole

2. Flygande Jakob

Flygande Jacob

Flygande Jakob var en främmande fågel i svenska hem. En favorit som dröjer sig kvar. Här är en snabb variant som inte behöver gratineras i ugn.

Recept: Snabblagad Flygande Jacob

3. Falukorv i ugn

Falukorv i ugn

Skär skåror i falukorven och fyll med senap, ketchup, ost, tomat och lök. Baka gärna i en gräddig sås. Festligt till tusen!

Recept: Ugnsstekt falukorv

4. Hawaii-kassler med ananas

Ostgratinerad kassler med ananas

Lägg samman två skivor kassler med en skiva ananas emellan och en på toppen. Strö över riven ost och gratinera i ugn. Succé!

Recept: Gratinerad kassler med ananas

5.  Fruktcocktail

Festlig fruktsallad med glass

Färdig fruktcocktail på konservburk är en riktig 70-talsklassiker, men man kunde även lyxa till det med färsk frukt i glas.

Recept: Festlig fruktsallad med glass

Läs mer om nostalgisk mat:

Populära maträtter på 80-talet >>

Populära maträtter på 90-talet >>

Relaterade artiklar