Hur får man den där läckra, krämiga, gyllenbruna potatisgratängen? Här är våra sju bästa tips för att lyckas med både smaken och ytan.

Rinnig gratäng, blek yta och ganska smaklös trots kryddor. Det är en del som kan gå fel när man lagar en potatisgratäng. Men följer du de här enkla knepen så kan du få till den där perfekt gräddade gratängen du vill ha. Följ våra 7 steg till en lyckad gratäng!

1. Förkoka potatisen

Potatisgratäng skär sig lätt när den varit i ugnen. Tricket är att först koka potatisskivorna i en rymlig gryta med mjölk och grädde cirka fem minuter. Häll upp i form och gratinera som vanligt men korta tillagningstiden något.

2. Salta rejält

Snåla inte med saltet i gratänger som innehåller potatis. Potatis suger åt sig mycket och dämpar sältan. Ingår bacon i gratängen gäller förstås det motsatta: Översalta inte!

Recept: Krämig potatisgratäng med purjo

Krämig potatisgratäng med purjo och vitlök.

3. Lagom med sås

Häll inte gratängsås ända upp till kanten på formen. Den kokar lätt över och resulterar i en ugn med fastbrända rester.

4. Håll koll på ytan 

Håll koll mot slutet av gräddningstiden. Täck med folie om ytan börjar bli bränd. Eller sänk värmen, och låt den gå klart på lägre temperatur. Då blir det lättare att få till den där gyllenbruna, jämna ytan på gratineringen.

Recept: Krämig potatisgratäng med vitlök

Krämig potatisgratäng med vitlök och ost

5. Ostkanter – gratängens bästa vän

Ta vara på alla ostkanter, riv och frys in. Lätt att bara ta fram och strö direkt över gratängen innan gratinering. Det ger fin färg och smak.

6. Extra krisp och smak

Förutom riven ost kan du toppa gratängen med ströbröd blandat med smält smör för extra krisp. Färska örter som rosmarin och timjan ger dessutom både god doft och smak.

7. Låta gratängen vila

Godast – och lättast att servera – blir gratäng och lasagne om de får stå minst fem minuter, gärna tio. Gratängen sätter sig och blir lättare att skära utan att allt flyter ut på tallriken eller i formen.

Fler recept på goda gratänger

Gratänger är en favorit till både vardag och fest. Här har vi samlat våra bästa – och krämigaste – recept med kyckling, kött, fisk, korv, pasta och grönsaker.

Recept: Våra 24 bästa recept på gratänger

Relaterade artiklar