Pak choi är en asiatisk kålsort, släkt med kinakål. Den har mild smak och mjuka gröna blad. Så här tillagar du den på bästa sätt!

Fråga: Jag har sett pak choi i grönsaksdisken. Vad är det för något och hur tillagar man det?

Svar: Pak choi är en kålsort släkt med kinakål som ofta ingår i asiatisk matlagning. Den mäter ca 10–15 cm, har mild smak och mjuka gröna blad med lite ljusare bladstjälk. 

Läs också: Olika sorters kål – tips och recept

Pak choi, som även kallas bok choy och på svenska ibland sellerikål, är i säsong från handlare under hösten. Om du däremot själv odlat delikatessen så kan du börja mumsa redan under tidig sommar.

Kålen är tacksam att odla själv, och när du väl satt igång en odling kommer du aldrig behöva köpa pak choi igen. Detta eftersom du kan återodla den undre rotstocken mycket enkelt. Bara lägg den överblivna roten i ett glas vatten i fönsterkarmen och på ett par veckor så kommer du se att rötterna har börjat gro.

Se också: Tre smarta foodhacks i köket

Hur tillagar man pak choi?

Pak choi är läcker i både varm och kall matlagning – sallader, woker och grytor. Den blir underbart god alldeles ensam, fräst i sesamolja med vitlök, sesamfrön och en skvätt soja.

Som nämnt ovan används kålen främst i asiatisk matlagning, men den har spridit sig till i stort sett hela världen under senare år. Ett tips är att ånga de gröna bladen eller bara avnjuta dem som de är.

För späda blad räcker det med två minuters tillagning medan den lite robustare, vita, delen kan behöva upp till fem minuter.

Recept med pak choi

Sugen att köpa och laga pak choi? Här kommer tre goda recept att testa hemma.

1. Fried pasta med pak choi

Fried pasta med grönsaker

Lättlagad vegetarisk rätt med asiatiska smaker. Stek grönsaker och pasta tillsammans med ett ägg och kryddor.

Recept: Fried pasta med grönsaker

2. Kyckling satay med pak choi

Kyckling satay med jordnötssås

Marinera kycklingen och låt sen ugnen sköta tillagningen. Servera med ris, jordnötssås och stekt pak choi.

Recept: Kyckling satay med jordnötssås

3. Parmesanbakad lax med pak choi

Parmesanbakad lax med kokosris

Exotisk varmrätt med laxfilé som är ugnsbakad med parmesan och lime. Till det kokosris och wokad pak choi.

Recept: Parmesanbakad lax med kokosris