Kål är en billig och användbar delikatess. De tio kålsorter vi ska titta närmare på här är vitkål, rödkål, grönkål, svartkål, spetskål, savoykål, kinakål, brysselkål, blomkål och broccoli. Samtliga sorter är enkla att få tag på i din vanliga mataffär.
Kål är billigt och nyttigt
Passa på att frossa i kål när det är säsong. Primärt höst och vinter, även om många kålsorter finns året om. Förutom att kål är billigt är det också nyttigt. Kål innehåller få kalorier men är fullpackad med näring. Det är rikt på vitaminer och innehåller massor av nyttiga kostfiber som hjälper till med matsmältningen. Tänk dock på att kål är gasbildande, speciellt i stora mängder, vilket förutom oönskade gaser kan leda till ont i magen. Det kan därför vara bra att förvälla eller tillaga kålen på något annat sätt innan förtäring.
Olika sätt att tillaga kål
1. Stekt kål: Du kan strimla och steka alla olika kålsorter. Använd valfria kryddor och servera som varm sallad eller tillbehör istället för ris, pasta eller potatis. Om du masserar kålen lite innan du steker den mjuknar den och går snabbare att tillaga.
2. Fylld kål: Kåldolmar är en klassiker, men du kan även göra dumplings, vårrullar eller använda bladen som kalorisnåla wraps. Om du lägger kålhuvudet i frysen och sedan tinar det i rumstemperatur lossnar bladen lättare. Räkna med något dygn både i frysen och på upptining.
Recept: Kåldolmar med blomkålsmos
3. Grillad kål: Skär kålen i tjocka skivor eller klyftor och lägg på grillen. Smaken blir mild och bladen mjuka samtidigt som du får en god rökigt grillad smak. Låt stammen sitta kvar så att bladen håller ihop, den kan du skära bort när du äter kålen.
4. Ugnsrostad kål: Skär kålen i halvor eller kvartar och ringla över lite olivolja. Krydda med salt och peppar och smaksätt med till exempel brynt smör och rostade hasselnötter eller vitlök och parmesan. Ju längre kålen får gå i ugnen, desto mjukare blir den.
5. Bräserad kål: När man bräserar låter man den brynta råvaran puttra i lite vätska under lock. Börja alltså med att steka kålen i smör eller olja och häll sedan på lite vatten, buljong eller vin och låt kålen tillagas klart i fuktig värme.
Olika kålsorter och passande recept
1. Vitkål
Vitkål passar till det mesta och går att tillaga på massor av sätt. Bladen är stadiga och krispiga och smaken lite pepprig. Strimla ner i en pizzasallad, gör en coleslaw eller lägg på grillen. Kålpudding är en annan favorit.
Recept: Krämig kålpudding utan ris
2. Rödkål
Rödkål är mindre än vitkål och har en vackert mörkröd färg. Många förknippar rödkål med julen, men tack vare att den har så stadiga blad fungerar den lika bra att pickla, rosta eller bräsera.
Recept: Raw rödkålssallad
3. Grönkål
Grönkål har krusiga blad på kraftiga stjälkar. Repa gärna (dra bort) bladen från stjälken innan du äter eller tillagar den. Grönkål har ganska kraftig smak och passar bra i soppor, stuvningar, pajer och gratänger. Grönkålschips är en annan klassiker.
Recept: Grönkålsgratäng med lagrad ost
4. Svartkål
Svartkål är en korsning mellan grönkål och savojkål. Fräs den med vitlök och blanda i en ljummen sallad eller rosta den i ugnen till chips. Svartkål passar även utmärkt i grytor eller pastarätter.
Recept: Svartkålssallad med bacon och kantareller
5. Spetskål
Spetskål är släkt med vitkål, men är lite mindre och spetsigare. Perfekt att halvera eller skära i klyftor och grilla eller ugnsbaka. Även god i pizzasallad.
Recept: Parmesangratinerad spetskål
6. Savojkål
Savojkål har mörkt gröna, nätmönstrade blad. Bladen har en lite mildare smak än många andra kålsorter och är perfekta att göra fyllda rullar av eller att använda istället för tortillas när du äter tacos.
Recept: Kålwraps med het köttfärsfyllning
7. Kinakål (även kallad salladskål)
Kinakål påminner lite som sallad, bladen är krispigare och inte lika stadiga som till exempel vitkål. Ska du göra egen kimchi är det kinakål du ska köpa. Finstrimlad kinakål är också gott att woka.
Recept: Enkel bulgogi med viltskav och kinakål
8. Brysselkål
Brysselkål är en kålsort med många små huvuden på samma stjälk. Många upplever smaken som lite besk, men genom att tillsätta syra och sötma (till exempel citron och honung) mildras beskan. Du kan koka, steka eller fritera brysselkål. Förväll den gärna i ca 5 minuter innan du steker den, så går den snabbare att tillaga.
Recept: Brysselkålsgratäng med bacon
9. Blomkål
Blomkål är lika god att äta rå som att tillaga. Du kan använda blomkål till grytor, gratänger, soppor och stuvningar. Du kan pickla blomkål, göra blomkålsmos eller riva den till blomkålsris.
Recept: Blomkålsgratäng med bacon
10. Broccoli
Broccoli är också en kålsort, även om inte namnet antyder det. Precis som blomkål är broccoli väldigt användbart i många rätter som gratänger, sallader och soppor. Testa vårt gröna broccolimos med muskot eller vår goda broccolisoppa med potatis.
Recept: Gratinerad lax med broccoli