Vad åt och drack gästerna på Nobelfesten 2022 och vilka ansvarade för årets nobelmeny? Det och mycket annat får du svar på här!

Nobelfesten, eller Nobelbanketten som den officiellt heter, går årligen av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Prisutdelningen sker tidigare samma dag i Konserthuset.

Årets meny har planerats i månader under stort hemlighetsmakeri och avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords klockan 19:00.

Om Nobelfesten 2022

  • Man serverar ca 1300 gäster under Nobelkvällen.
  • 40 kockar förbereder måltiden under fyra dagar inför banketten.
  • 190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck.
  • Gästerna sitter vid 57 bord, stolarnas och bordens placering är måttade med millimeterprecision liksom de dukade kuverten.
  • Borden i Blå hallen mäter totalt 360 meter.
  • Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer.

Årets kock och konditor

Årets Nobelkock 2022 Jimmi Eriksson och Årets Nobelkondidtor 2022 Annie Hesselstad.

Årets nobelmeny är framtagen av kocken Jimmi Eriksson och konditorn Annie Hesselstad.

Om Årets Nobelkock Jimmi Eriksson: Jimmy ansvarade för förrätt och varmrätt på årets Nobelbankett. Jimmi blev utsedd till Årets Kock 2016 och var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020. Han är Sveriges representant i Bocuse d’Or, 2022–2023 världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Om Årets Nobelkonditor är Annie Hesselstad: Annie ansvarade för desserten på året Nobelbankett. Hon har varit med i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016 och tävlade i OS 2016. Till vardags jobbar Annie som chefskonditor på Artipelag.

Förrätten på Nobelfesten 2022

Förrätten på Nobelfesten 2022

Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Vegetariskt alternativ: Tomat fylld med fänkål, persiljaemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Dryck: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, France

Alkoholfri dryck: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri

Varmrätten på Nobelfesten 2022

Varmrätten på Nobelfesten 2022

Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Vegetariskt alternativ: Bakad rotselleri med murkla & salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja & senapsfrö, jordärtskocka & timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis. 

Dryck: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Tuscany, Italy

Alkoholfri dryck: Saxhyttegubbens 100% Blåbär

Desserten på Nobelfesten 2022

Desserten på Nobelfesten 2022

Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sweden

Alkoholfri dryck: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri

Nobelservisen

Nobelservisen från Rörstrand med glas från Orrefors.

Maten serveras på servisen Nobel från Rörstrand som är formgiven av Karin Björquist. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:

  • Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
  • Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
  • Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
  • Gult: Höst, Asien, medicin.

Nobelservisen består av 21 600 delar, varav 5400 glas, 8188 porslinsdelar och 8100 olika bestick. Hela servisen och silverbesticken putsas för hand.

De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta och är formgivna av Gunnar Cyrén.

Relaterade artiklar