Nobelfesten, eller Nobelbanketten som den officiellt heter, går årligen av stapeln den 10 december i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Prisutdelningen sker tidigare samma dag i Konserthuset.
Årets meny har planerats i månader under stort hemlighetsmakeri och avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords klockan 19:00.
Om Nobelfesten 2022
- Man serverar ca 1300 gäster under Nobelkvällen.
- 40 kockar förbereder måltiden under fyra dagar inför banketten.
- 190 personer arbetar i servisen, varav 45 serverar dryck.
- Gästerna sitter vid 57 bord, stolarnas och bordens placering är måttade med millimeterprecision liksom de dukade kuverten.
- Borden i Blå hallen mäter totalt 360 meter.
- Att duka borden är ett heldagsarbete för 40 personer.
Årets kock och konditor
Årets nobelmeny är framtagen av kocken Jimmi Eriksson och konditorn Annie Hesselstad.
Om Årets Nobelkock Jimmi Eriksson: Jimmy ansvarade för förrätt och varmrätt på årets Nobelbankett. Jimmi blev utsedd till Årets Kock 2016 och var lagkapten för Svenska Kocklandslaget 2017–2020. Han är Sveriges representant i Bocuse d’Or, 2022–2023 världens mest prestigefyllda tävling för kockar.
Om Årets Nobelkonditor är Annie Hesselstad: Annie ansvarade för desserten på året Nobelbankett. Hon har varit med i Svenska Kocklandslaget 2015 och 2016 och tävlade i OS 2016. Till vardags jobbar Annie som chefskonditor på Artipelag.
Förrätten på Nobelfesten 2022
Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.
Vegetariskt alternativ: Tomat fylld med fänkål, persiljaemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.
Dryck: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, France
Alkoholfri dryck: GodDryck No 1 Prestige Cuvée, alkoholfri
Varmrätten på Nobelfesten 2022
Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.
Vegetariskt alternativ: Bakad rotselleri med murkla & salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja & senapsfrö, jordärtskocka & timjansemulsion samt potatisterrin och rostad kålsky med stjärnanis.
Dryck: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Tuscany, Italy
Alkoholfri dryck: Saxhyttegubbens 100% Blåbär
Desserten på Nobelfesten 2022
Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.
Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sweden
Alkoholfri dryck: 2021 Pomologik Hantverkscider, alkoholfri
Nobelservisen
Maten serveras på servisen Nobel från Rörstrand som är formgiven av Karin Björquist. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:
- Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
- Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
- Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
- Gult: Höst, Asien, medicin.
Nobelservisen består av 21 600 delar, varav 5400 glas, 8188 porslinsdelar och 8100 olika bestick. Hela servisen och silverbesticken putsas för hand.
De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta och är formgivna av Gunnar Cyrén.