Den folkkäre artisten och programledaren Måns Zelmerlöv har lanserat en egen cava. Här berättar han mer och tipsar om passande tapas och tilltugg.

Det är nu sex år sedan Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 med låten "Heroes". Om det är någon dryck som förknippas med schlager så är det bubbel. 

Recept: Mysig plockmat till Melodifestivalen

Måns är inte med som artist i år, men har fått det ärofyllda uppdraget att vara programledare för den stora finalen 13 mars. Han har dessutom precis lanserat en egen cava med namnet Hola MZ Cava. Vinet är framtaget tillsammans med Hermansson & Co och producenten Barcelona Brands S.L.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Så smakar Hola MZ Cava

Cava kommer från Spanien och tillverkas på samma traditionella sätt som champagne, vilket innebär att andra jäsningen sker i flaskan.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är ekologiskt och vegansk. Doften är mycket fruktig med inslag av gröna äpplen, päron, mineral och citrus. Det finns även en brödig ton som kommer från de 18 månader som cavan vilat på sin jästfällning. Smaken är frisk och har en riklig mousse med ihållande bubblor. Sockerhalten ligger på 9,2 g/l.

Läs också: Skillnaden på champagne, cava och prosecco

Att lansera just en cava kändes självklart för Måns, då Spanien är hans stora inspirationskälla när det gäller både mat och vin. Recept.se fick en exklusiv intervju med Måns där han berättar mer.

När och hur startade ditt intresse för mat och dryck?

– Det började på riktigt när jag bodde i Barcelona under några år. Jag brukade ta med mig låtskrivare ner och så brukade vi sitta på terrassen, skriva musik och sippa på en cava. På kvällarna gick vi till någon lokal tapasbar och satt i timmar och smakade på varenda liten rätt.

Vad är det som gör Spanien och Barcelona så speciellt?

– Den avslappnade livsstilen, människorna, maten och drycken. Tapasrestaurangen blir, i likhet med Englands pub, ett vardagsrum där folk spenderar timmar varje dag, pratar med varandra och nätverkar.

Har du någon oförglömlig restaurangupplevelse?

– Första gången jag kom till Cerveceria Catalana i Barcelona. De tog inga bordsbokningar utan vi fick stå i kö i 45 min. Normalt sett hade jag gått därifrån men min kompis insisterade på att det var värt det. Vi tog ett glas cava i baren och väntade. Efter 10 minuter hade vi pratat med 50 pers, alla öppna för samtal, på gott humör och helt stressfria. Det var så olikt Sverige! När vi väl fick bord började vi beställa. Jag hade aldrig varit med om något liknande, ALLT var sagolikt gott! Vi satt i timmar, fortsatte beställa in, pratade med våra bordsgrannar, delade en flaska cava med bordet bredvid. Det var något helt nytt för mig.

Hur delaktig har du varit i framtagandet av cavan?

– Väldigt delaktig skulle jag säga. Helst av allt hade jag såklart velat åka ner och besöka vingårdarna, smaka på druvor, prata med producenter men pga pandemin har det varit svårt. Så det har blivit många zoom-samtal med producenter istället. Många provningar har det också blivit där jag fått välja ut ursprung, smak, egenskaper, etikett etc.

Kan du tipsa om passande tapas och tilltugg?

– Jag tycker att min cava är väldigt allround och passar till tapas såväl som till en ångkokt torsk. Men mina favoriter är gambas al ajillo, croquetas, pimientos de padron och papas arrugadas (heta räkor, kroketter, små paprikor och potatis med sås, reds anm).

Måns Zelmerlöw tipsar om passande tapas och tilltugg till bubbel och cava

Har du några planer på att återvända som artist i Melodifestivalen?

– Inga direkta planer, nej. Men jag älskar ju tävlingen och jag har svårt att se att jag inte kommer återvända någon gång i framtiden!

Vilken är din personliga favoritschlager genom tiderna?

– Jag ÄLSKAR ”Hon kommer med solsken till mig” med Östen med resten. Men om jag ska välja en bra poplåt blir det nog ändå "Euphoria" med Loreen!

Slutligen, när smakar ett glas bubbel som allra bäst?

– I skärgården en försommarkväll. I en vedeldad badtunna.

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw (nr 50260) kostar 99 kronor och finns från och med 10 februari i Systembolagets beställningssortiment.

Massor av recept på tapas

Gör som i Spanien och bjud på tapas och smårätter. Perfekt på en buffé eller som tilltugg till ett glas cava eller en kanna sangria.

Recept: Tapas och smårätter >>