Hur lång tid ska ägg koka för att bli löskokt, mjukkokt eller hårdkokt? Är det bättre att börja koka med kallt eller varmt vatten?

Ägg är ett av våra nyttigaste och mest älskade livsmedel. Kokta ägg är en riktig frukostklassiker, men passar lika bra till mellanmål eller på buffébordet. Men hur kokar man då det perfekt, oavsett om det ska vara löskokt, mjukkokt eller hårdkokt ägg?

Se också: 7 anledningar varför ägg är nyttigt

Ska tiden tas från att vattnet kokar eller när äggen läggs i kastrullen? Vilken temperatur ska vattnet ha? Är det svårare att koka ägg på induktionshäll än på en gasspis?

Här hittar du allt vad du behöver veta för att få ett perfekt kokt ägg – varje gång.

Lycka till!

1. Kallt eller varmt vatten?

Båda har sina anhängare men det finns inget rätt eller fel. Tiden tas alltid från och med att vattnet kokar.

Nackdel kallt: Ägget börjar stelna långt innan det når kokpunkten. Det gör det lite svårare att bedöma tiden när ägget är klart om det läggs i kallt vatten. 

Fördel varmt: Läggs äggen i först när vattnet kokar så kan tidtagningen börja utan att ta hänsyn till hur lång tid det tagit innan vattnet kokat upp.

Tips! Känns det slösaktigt att vänta på att vattnet kokar upp innan äggen läggs i så använd en vattenkokare.  

2. Så många minuter ska ägget koka

Tiderna är ungefärliga. Allt beror på hur stora äggen är, hur färska de är samt vilken spis man har. 

Tiderna nedan gäller för ett normalstort ägg, runt 60 g. Lägg på någon minut för stora frukostägg och dra av nån minut för små ägg. Lägg även till tid om många ägg kokas samtidigt.  

Koka ägg i kallt vatten: 

  1. Lägg äggen i en kastrull och täck dem precis med kallt vatten. 
  2. Sätt på lock och koka upp på maxvärme, ev lite lägre värme på induktions- och gasspis.
  3. Sänk värmen, vattnet ska bara sjuda med enstaka bubblor.
  4. Ta tiden enligt nedan. Koka utan lock.

Tid för ägg som läggs i kallt vatten: 

  • Löskokt: 2–3 minuter  
  • Mjukkokt: 5–6 minuter
  • Hårdkokt: 8–9 minuter

Koka ägg i varmt vatten:

  1. Koka först upp vattnet under lock. 
  2. Sänk värmen, vattnet ska bara sjuda med enstaka bubblor.
  3. Lägg ner äggen ett och ett med en sked så de inte spricker. Häll av ev överflödigt vatten, det ska bara precis täcka äggen.
  4. Ta tiden enligt nedan. Koka utan lock.

Tid för ägg som läggs i kokande vatten:

  • Löskokt: 4–5 minuter
  • Mjukkokt: 8–9 minuter
  • Hårdkokt: 10–11 minuter

Recept: 9 ägghalvor med goda fyllningar

3. Kan man koka ägg i mikron?

Det är ingen metod som rekommenderas. Utan skydd exploderar det så fort det blir varmt. 

Det finns specialbehållare att köpa men det har visat sig att de med metallklädd insida kan skada mikrovågsugnen. Varianten med en plastbehållare där du kläcker ägget ger mer en omelettsstruktur på ägget.

Att helt sänka ner ägget i vatten och koka det är teoretiskt möjligt men konsten att hålla kvar det under ytan kräver en specialkonstruktion. 

3. Löskokt, mjukkokt eller hårdkokt?

Skalan är förstås glidande, både vitan och gulan stelnar successivt. Det är just därför något till synes enkelt som att koka ägg kan vara så svårt. 

  • Löskokt: Vitan är ganska lös och gulan är rinnig.
  • Mjukkokt: Vitan är fast och äggulan börjar stelna något i kanterna men är fortfarande mycket krämig och lös.
  • Hårdkokt: Fast vita och gulan fast men lätt krämig. Perfekt till ägghalvor och röror.

4. Skillnaden på induktion och elplatta

Lägger du ner äggen i kokande vatten har det ingen betydelse vilken spis du kokar dem på.

Om äggen läggs i kallt vatten kan koktiden däremot påverkas av spistypen: 

  • En induktions- eller gasspis värmer vattnet snabbt. Då kan tiden från att det kokar tills ägget är klart behöva ökas.
  • En äldre spismodell med vanliga elplattor behöver längre tid för att koka upp och äggen börjar stelna innan kokpunkten nås. Då kan tiden behöva kortas ner.

Supertips för spis med elplattor! 

  1. Lägg äggen i lite kallt vatten, ca 1 cm och koka upp under lock. 
  2. Stäng av spisen så fort vattnet kokar och låt locket vara på. Äggen kokar faktiskt färdigt på eftervärmen och du sparar el samtidigt. 
  3. Tiden är densamma som för att koka ägg i kallt vatten. Se punkt 5. Öka möjligen någon minut. Alla spisar är olika!

Recept:  Ångkokt torsk med äggsås

Torks med äggsås.

5. Undvik att ägget spricker

Den vanligaste orsaken till att ägg spricker är att de stormkokar, inte sjuder. Men lika ofta beror det på att ägget redan var sprucket eller att det läggs ner ovarsamt i kastrullen. 

Att lägga kylskåpskalla ägg direkt i kokande vatten sägs orsaka sprickor men i Ica buffélabb testkokades hundratals kalla ägg utan att spricka, så risken verkar vara liten. 

Har du problem med att dina ägg spricker kan du göra tre saker: 

  • Picka dem med en nål eller så kallad äggpickare i den tjocka ändan, där en luftficka döljer sig.
  • Lägg fram dem i rumstemperatur 30 minuter.
  • Använd alltid sked och placera ägget försiktigt på botten av kastrullen.

Ska man hälla i salt eller ättika?

Varken salt eller ättika i kokvattnet hindrar ägget från att spricka, men skulle olyckan vara framme så stelnar vitan som rinner ut snabbare. Det får dock anses vara överkurs.

6. Skölja och skala ägget

När äggen kokat klart så ta upp dem och kyl i en skål med kallt vatten, ca 2 minuter. Kyler du dem direkt i den varma kastrullen behöver de längre tid. 

Om de inte kyls direkt blir äggen svårskalade och tillagningen av äggen fortsätter. 

Undantaget är riktigt löskokta ägg som får bättre konsistens med värmeutjämning efter kokningen om de inte sköljs. 

Färska ägg är mer svårskalade än äldre ägg. Spräck skalet lite och låta kallt vatten tränga in under hinnan så går det enklare att skala.

Så testar du hur färskt ett ägg är:

Lägg det råa ägget i ett glas med vatten.

  • Ett färskt ägg lägger sig på botten
  • Ett veckogammalt reser sig upp till hälften
  • Ett tre veckor gammalt ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt.

Läs också: Så länge håller kokta ägg i kylen

Så länge håller kokta ägg i kylen