Att förbereda en stor bjudning genom att skala potatisen i förväg är bekvämt. Men går det skala den i förväg eller ändrar den smak?

Fråga: När jag ska förbereda julbordet – eller andra kalas och bjudningar till många personer – brukar jag skala potatis i förväg. Jag skalar den kvällen innan och låter den stå i vatten i kylskåp under natten.

Läs också: Kan man frysa potatis?

Jag har aldrig märkt att det händer något konstigt med den. Nu säger min granne att hon har hört att så kan man absolut inte göra. Vad säger ni? Kan jag fortsätta med detta eller händer det någonting med potatisen?

Svar: Ja, du kan fortsätta att skala potatisen till dina kalas i förväg. Det som händer är att potatisen förlorar c-vitamin. Men den förlusten är störst under de första timmarna. 

Läs också: Hur mycket potatis går det åt per person?

Det spelar med andra ord ingen roll om du skalar den några timmar innan eller låter den ligga över natten. Potatisen är en bra c-vitaminkälla men vid enstaka tillfällen spelar det så klart ingen roll om man gör på detta vis.

Så skalar du potatis blixtsnabbt:

Förvara potatisen kallt

Det absolut viktigaste är att du lägger potatisen i kallt vatten och förvarar den övertäckt i svalt utrymme. Plus 4–6 grader är idealisk temperatur. Om den ligger i för varmt vatten kan potatisen få den där trista och sega hinnan som man aldrig vill ha på sin potatis.

Läs också: Perfekt potatismos – 10 tips för att lyckas

Potatismos – 10 tips för att lyckas.

Relaterade artiklar