Det blir lätt överblivna äggulor när man lagar exempelvis maräng. Kasta dem inte – det finns massor av saker att använda dem till.

Fråga: Jag ska baka tårtor till dotterns studentmottagning. Hon har önskat tunna sockerkaksbottnar med täcke av maräng, grädde och blåbär.

Problemet är att det blir en massa äggulor över. Vad gör jag med dem? Går det att frysa dem och finns det något annat gott man kan göra av dem?

Läs också: Så lyckas du med marängen

Svar:  Det går bra att frysa in äggulorna.

Här kommer ett bra knep när du har många över: Vispa sönder gulorna, häll vispet i iskubslådor och placera dem i frysen tills de är helt frysta. Knacka sedan loss äggkuberna, förpacka dem i tät burk eller fryspåsar och lägg tillbaka dem i frysen.

Sedan är det bara att ta fram när du behöver en extra gula till bakning eller matlagning. Beräkna att de håller några månader i frysen.

Vad kan man göra av överblivna gulor?

Vill du använda gulorna direkt föreslår jag att du gör lemon curd. Majonnäs, bearnaisesås eller hollandaisesås är annat som kräver mycket äggula.

Recept: Lemon curd

lemon curd