Fråga: Denna jul ska jag för första gången ha min mans släktingar hemma på julafton. I deras familj är det tradition med lutfisk på julen. I min familj har vi aldrig ätit lutfisk. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra med den. Tyvärr är min man inte mycket till hjälp denna gången.
Läs också: Hur får man lutfisken fast?
Hur gör man med blötläggning och kokning? Jag har för mig att jag läst att man kan koka den i mikrovågsugn. Det verkar bekvämt. Vad är det för sås som serveras till? Kan ni hjälpa mig med detta?
Svar: Först av allt ska du skölja och blötlägga lutfisken. Tiden på förpackningen är ofta lite snålt tilltagen. Lutfisken blir mycket fastare i köttet om den får ligga längre, gärna upp till ett dygn. Om lutfisken är djupfryst tinar du den lämpligast i blötläggningsvattnet.
Fast och fin lutfisk i mikrovågsugn
Att koka lutfisken i mikrovågsugnen går mycket bra. Den blir fast och fin i köttet. Så här gör man för att koka 1 kilo lutfisk i mikrovågsugnen:
Salta lätt på den urvattnade fisken (1 tsk per kilo). Lägg den i en form med lock och koka 10-12 minuter på full effekt i mikrovågsugnen. Vrid formen några gånger under tiden. Låt vila i 5 minuter innan servering.
Läs också: Kan man laga lutfisk i stekpåse i ugnen?
Till lutfisken serverar man kokt potatis, bechamelsås (vanlig vit sås) utom i Skåne där man har skånsk senap i såsen, grovstött peppar, gröna ärter. Ställ gärna fram olika sorters peppar. En del vill ha kryddpeppar och andra föredrar svart- eller vitpeppar.
Om gästen inte gillar lutfisk
Med samma tillbehör kan du enkelt anpassa rätten till gäster som inte gillar lutfisk. Servera med ångkokt torsk istället!
Recept: Torsk med vit sås och baconströssel