Lutfisk med vit sås är ett måste på många julbord. Så här gör du för att få lutfisken allra godast, enligt kocken Christer Lingström.

Fråga: Jag har för mig att jag någonstans läst att man kan koka lutfisk i plastfolie. Stämmer detta? Smälter inte plasten? Hur gör jag i sådana fall? Hur länge ska lutfisken blötläggas? Måste den vara helt tinad?

Läs också: Hur får jag lutfisken fast och fin?

Svar: Nej, vanlig plastfolie vill vi inte rekommendera. Det är inte all plastfolie som tål 150 grader. Däremot kan du använda dig av stekpåsar eller stekfilm. För flera år sedan lanserades ett sådant recept av kocken Christer Lingström där lutfisken ugnskokas portionsvis i stekfilm.

Läs också: Går det laga lutfisk i mikron?

Tiden för blötläggning på lutfiskpaketen är oftast lite snålt tilltagen. Lutfisken blir fastare i köttet om den får ligga längre, gärna upp till ett dygn. Lägg den i vatten tre gånger fiskens volym. Byt mot nytt kallt vatten några gånger. Så här gör du för att få lutfisken godast, enligt kocken Christer Lingström:

Smakrik lutfisk i stekpåse – gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär den urvattnade lutfisken (utan skinn) i portionsbitar som väger cirka 380 gram. Salta lite och gör ett paket av varje med hjälp av stekpåsar eller stekfilm och bomullssnöre. Höjden på bitarna får inte vara mer än fyra centimeter.
  2. Lägg fisken i en långpanna och koka fisken i exakt 25 minuter. Ta ut fisken och låt den vila i tre minuter.
  3. Servera direkt på varma tallrikar med bechamelsås, kokt potatis, gröna ärter, grovstött peppar och stötta senapsfrön.

Torsk som alternativ till lutfisk

Alla är inte lika förtjusta i lutfisk, i synnerhet barn kan vara kinkiga. Smidigt är då att servera kokt torsk istället. Passar utmärkt med samma tillbehör.

Recept: Kokt torsk med senapssås och ärtor

Kokt torsk med senapssås.

Relaterade artiklar