Mascarpone är en italiensk färskost som bland annat används i desserter. Kan man byta ut osten mot något annat och i så fall vad?

Fråga: Vilka alternativ finns till mascarpone? Enligt receptet ska den användas i en dessert och varvas med bär och kaksmulor.

Svar: Mascarpone är en klassisk italiensk färskost med hög fetthalt, ca 35 procent. För att efterlikna den krämiga konsistensen är det bästa en fet naturell färskost. Blanda den gärna med lite vanlig crème fraiche eller vispad grädde. Då blir smaken gräddig med en lätt syra.

Recept: Marinerade jordgubbar med mascarpone

Ett lite djärvare men jättegott alternativ är turkisk yoghurt. För att få en mindre syrlig smak kan en gnutta flytande honung eller vaniljsocker tillsättas.

Förutom i den berömda italienska desserten tiramisu används mascarpone till matlagning, bakverk och färsk frukt.

Recept: Mojito-cheesecake med mascarpone

Mojito-cheesecake med mascarpone

Relaterade artiklar