Fråga: Jag brukar riva och frysa hårdost om det blir halvdana bitar över. Kan jag även frysa hela mjuka ostar, dessertostar, typ brie?
Läs också: Så komponerar du bästa ostbrickan
Svar: De flesta dessertostar går bra att frysa. Och brieost fungerar utmärkt, men eftersom de innehåller mycket fett kan man få smakförändringar vid långtidsförvaring. Beräkna bara 2–3 månader i frysen.
Se också: Så tillagar du halloumi
Frys in och tina så här
Skär osten i lagom bitar. Svep först in dem i aluminium- eller plastfilm, lägg dem sedan i en fryspåse och förslut väl. Tina långsamt i kylen och rumstemperera innan servering.
Väljer du att frysa en ost som som inte är så krämig kan konsistensen bli en aning smulig.
Goda rätter med italienska ostar
Italiensk ost är något extra! Här får du fem frestande recept med olika ostar som mozzarella, burrata och parmesan. Vad sägs om caprese eller bruschetta?
Recept: 5 enkla recept med italienska ostar