Om man vispar äggvitor för länge kan de vätska sig. Här är expertens tips hur du bäst vispar äggvitor för ett lyckat resultat.

Fråga: Kan man vispa äggvita för länge? När jag skulle göra maräng, vispade jag vitan så länge att själva skummet blev hårt, men dessvärre något vattnigt. Det var precis som om äggvitan släppte ut vätskan.

Läs också: Kan man frysa överblivna äggulor?

Svar: Ja, det verkar som om du har vispat för länge. Skummet blir då alldeles frasigt och det vätskar sig.

Se också: 7 anledningar varför ägg är nyttigt

När man vispar äggvita bör man börja lite långsamt, så att vitan tänjs ut. Sedan ökar man på vispningen tills äggvitan bildar ett fast skum med mjuka toppar, då är det klart. Ett gammalt knep är att vända bunken uppochner. När äggvitan är färdigvispad ska skummet bli kvar i bunken.

Elvisp eller för hand?

Det fungerar bra att vispa med elvisp, men man får störst volym om man vispar för hand med spiral- eller ballongvisp, eftersom man då får in mest luft.

Läs också: Så lyckas du med marängen

Det är förstås viktigt att bunke och redskap är absolut helt rena och fettfria, annars går det inte att vispa vitan.

Himmelskt god citronmarängpaj

Syrlig citron och söt maräng blir den perfekta avslutningen på en festlig måltid. Dena paj går bra att delvis förbereda dagen innan.

Recept: Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Relaterade artiklar