Vad är det för skillnad på olika sorters kaffe egentligen? Här är allt du behöver veta om svenskarnas kaffedrickande – och vad som är trendigt att dricka just nu!

Kaffe är nästintill en helig dryck i Sverige, och vi är många som inte kan tänka oss en start på dagen utan en kopp kaffe. Det brukar sägas att svenskarna dricker mest kaffe i hela världen, men det är inte sant. Finland ligger faktiskt i toppen på kaffedrickarlistan, och Sverige har halkat ner till en sjätteplats efter att länge legat som nummer två.  Vi dricker 3.2 koppar kaffe per dag och finnarna 3.5. 

Sverige har en lång historia av att dricka kok- och bryggkaffe men de senaste decennierna har den italienska och amerikanska kaffekulturen konkurrerat med klassiska svenska konditorier. Att beställa en slät kopp svart kaffe på stan är absolut inte omöjligt, men alternativen är väldigt många och det kan vara svårt att hålla isär alla varianter.

13 olika sätt att dricka kaffe

Espresso

En espresso är en liten stark kaffe. Kan serveras både enkel och dubbel.

Ristretto

En ristretto är en espresso med halva mängden vatten. Dricks i en klunk.

Lungo

En lungo är en espresso men med dubbla mängden vatten.

Americano

En americano är en espresso som är utspädd med ännu mer vatten.

Cortado

En cortado är en dubbel espresso med lika mycket varm skummad mjölk.

Caffé latte

En caffè latte består av 1 del espresso och 3 delar varm mjölk.

Cappuccino

En cappuccino består av 1 del espresso, 1 del varm mjölk och 1 del skummad mjölk, vilket ger en mjuk och krämig känsla.

Flat white

En flat white består av 1 del espresso och 2 delar varm mjölk, vilket gör att den uppleves mer intensiv än en cappuccino.

Caffè mocha

En caffè mocha består av 1 del espresso, 1 del varm choklad och 1 del skummad mjölk.

Espresso macchiato

En espresso macchiato är en espresso ”fläckad” med lite skummad mjölk på toppen. Ordet macchiato betyder fläckad på italienska.

Latte macchiato 

Enligt principen ovan är en latte macchiato istället mjölk ”fläckad”med kaffe. Den upplevs som mjukare än en cafe latte och istället för att börja med espresso börjar man med mjölk. Ett vanligt recept: 1 del varm mjölk, 1 del skummad mjölk och 1 del espresso.

Café au lait 

Café au lait är franska för ”kaffe med mjölk”. Det vanligaste är att man får lika delar bryggkaffe och varm mjölk.

Decaffeinato 

Decaffeinato betyder koffeinfritt kaffe och kan serveras både med och utan mjölk.

5 saker du inte visste om kaffe

3 trendiga sätt att servera kaffe

Med hjälp av sociala medier sprids snabbt nya trender över världen, och det gäller även kaffe. Från Korea kommer det populära Dalgonakaffet och under sommartid har iskaffe och kallbryggt kaffe blivit allt mer populärt. Att smaksätta kaffet är också ett enkelt sätt att piffa till sitt vanliga kaffe.

1. Dalgona – vispat snabbkaffe som blev viralt

Om man någon gång har hört frasen TikTok-kaffe, så är det detta som menas. Genom att vispa pulverkaffe och varmt vatten får man ett härligt fluffigt skum, som sedan hälls över valfri mjölkdryck och is. Drycken kommer ursprungligen från Korea, men gjorde succé världen över efter att receptet började delas på sociala appen TikTok. 

Recept: Dalgona – Koreansk kaffedrink

Se också: Så gör du Dalgona

2. Kallbryggt kaffe – perfekt på varma dagar

Att brygga kallt kaffe har blivit allt mer populärt, och cold brewed coffee är en riktigt höjdare när det är varmt ute. Till skillnad från när man gör en islatte – där man kyler ner vanlig espresso – så bryggs detta kaffet kallt från start. Blanda bara din normala mängd bryggkaffepulver med vatten och ställ i kylen i 8–10 timmar, sen är det klart. 

Det finns särskild cold brew-flaskor att köpa där ett kaffefilter är fäst inuti flaskan, men det går också bra att brygga själv hemma och sila av genom ett kaffefilter i efterhand. Den som inte är särskilt förtjust i kallnat bryggkaffe behöver inte oroa sig, kallbryggt kaffe smakar inte så, utan får en mjukare smak och mindre beska. Drick svart eller med valfri mjölk och kanske lite is. 

3. Smaksatt kaffe – piffa med sånt du gillar

Kaffe passar väldigt bra ihop med många olika smaker, och den här varianten med minstsmak och polkagris är vädligt god. 

Recept: Mintkaffe

Fler goda recept med kaffe i huvudrollen

Irish coffe – originalet och några goda varianter

Paj med mjölkchoklad och kaffe

Kladdkaka med daim och kaffekräm


Relaterade artiklar