Den irländska kaffedrinken med whiskey och grädde är en klassikers vars historia ska ha startat i tidigt 1940-tal. Långt ifrån sprakande brasor och after ski-barer stod en man vid namn Joe Sheridan och serverade kaffe till frusna resenärer på en restaurang vid irländska Shannon Airport. För att spetsa kaffet tillsatte han lite whiskey, och sedan ska grädden ha adderats av en helt annan man, Jack Koeppller, som arbetade på ett café i San Fransisco.
Se också: Så blandar du dalgona-kaffe
Den whiskey som passar bäst ska enligt Koeppler vara Tullamore Dew men det är ju en smaksak så klart. Att det bör vara en irländsk whiskey framgår om inte annat på namnet. För den som inte är någon whiskeyfantast går det bara att göra en variant med annan sprit, som rom eller någon smaksatt likör. Det går även att göra den kall, som ett alternativ på varma dagar.
Här är några tips att ta med sig in i den kyligare delen av året:
1. Grundrecept Irish Coffee
Enligt International bartenders association, en internationell branschorganisation för bartenders, är detta det officiella receptet på Irish Coffee. Sen är det så klart fritt fram att justera efter smak. Receptet är för en drink.
- 5 cl irländsk whiskey
- 12 cl hett kaffe
- 5 cl färsk grädde
- 1 tsk socker
Gör så här: Drinken ska serveras i ett lite tjockare glas som tål värme, välj gärna ett med fot. Skölj glaset med hett vatten först så att det blir lite varmt innan du börjar blanda drinken,
Blanda sockret (helst farinsocker) och whiskey i glaset. Sen tillsätter du kaffet och rör om så att allt blandas. Sist häller du på lättvispad grädde. Håll gärna en sked emellan så att grädden lägger sig fint på ytan och inte sjunker igenom. Pudra eventuellt lite kakao eller kaffepulver på toppen.
2. Baileys Coffee
För den som vill ha en lite rundare kaffedrink är Baileys ett bra alternativ. Basen i likören är grädde och whiskey, och originalversionen har även smak av kakao, vanilj, karamell och socker. Använd grundreceptet här ovan men byt ut whiskeyn mot Baileys istället.
3. Iced Irish Coffee
För den som vill ta med sig sin favoritdrink in i sommarhalvåret (eller bara tycker att kalla drinkar är godare än varma) så går det att göra en kyld version av den klassiska Irish cooffeen. Recept för ett glas.
- 4 cl Tullamore Dew Irish whiskey
- 1 msk espressopulver
- 1 msk farinsocker
- 7 cl kallt kaffe
- 1 msk hett vatten
- vispad grädde
- is
Gör så här: Blanda whiskey med espressopulver i ett eget glas och låt vila i en kvart. Filtrera bort pulvret genom ett kaffefilter och häll vätskan i en shaker. Lös upp sockret i det heta vattnet och häll i shakern. Fyll på med is och skaka tills blandningen är riktigt kall. Häll upp i glas och servera med lite lättvispad grädde på toppen.
4. Varm choklad-drink
För den som inte gillar varken kaffe eller whiskey går det utmärkt att göra en drink baserad på varm choklad istället för kaffe. Byt ut whiskeyn mot en god likör som till exempel Amaretto (mandellikör), Cointreau (apelsinlikör) eller Amarula (gräddlikör). Toppa med lite vispad grädde och pudra på chokladpulver innan servering.
5. Kaffe Karlsson
Kaffe med både grädd- och apelsinlikör kan ju inte bli annat än succé. En god drink att värma sig med under kyliga höst- och vinterkvällar.
- 3 cl Baileys
- 3 cl Cointreau
- 15 cl kaffe, nybryggt
- grädde, lättvispad
- något att toppa med, till exempel riven choklad
Gör så här: Blanda Baileys och Cointreau i ett Irish Coffee-glas eller annat glas på fot som tål lite värme. Häll över det nybryggda kaffet och häll försiktigt på grädden på toppen. Piffa med strösslet på toppen.