Fråga: Jag önskar få hjälp med recept på syltade kantareller. Har inte lyckats finna det i mina kokböcker.
Recept: Kantareller i klassisk ättikslag
Svar: Syltad svamp tillhör inte de vanligaste recepten. Är man specialintresserad av att laga svamprätter, göra inläggningar osv rekommenderar jag Kantarellboken av kocken Katja Palmdahl, B Wahlströms förlag. Där finns många bra recept. Syltade kantareller passar bra till stekta kötträtter, speciellt av vilt, nöt eller lamm.
Se också: Så gör du picklad rödlök
Recept på syltade kantareller
Du behöver:
- 2 liter små gula kantareller
- vatten
- 2 tsk salt
Lag:
- 2 dl ättiksprit (12%)
- 3 dl av svampspadet
- 3 dl rårörsocker
- 10–12 vitpepparkorn
- 2 tsk senapsfrön
- 1 lagerblad
- 2–3 kryddnejlikor
- 2–3 skivor färsk ingefära
- 3– 4 skivor röd chili
Gör så här:
- Ansa och lägg svampen i en kastrull. Täck till hälften med vatten. Tillsätt salt. Sjud i ca 10 minuter.
- Sila ifrån spadet och spara 3 dl till kryddlagen.
- Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop till en lätt simmig lag. Skumma den då och då.
- Lägg i svampen och låt koka 3– 4 min.
- Häll upp i rengjorda burkar och förslut.