Syltade kantareller passar som tillbehör till grytor, grillat och paj. Kan även serveras som tilltugg tillsammans med ost och chark.

Fråga: Jag önskar få hjälp med recept på syltade kantareller. Har inte lyckats finna det i mina kokböcker.

Recept: Kantareller i klassisk ättikslag

Svar: Syltad svamp tillhör inte de vanligaste recepten. Är man specialintresserad av att laga svamprätter, göra inläggningar osv rekommenderar jag Kantarellboken av kocken Katja Palmdahl, B Wahlströms förlag. Där finns många bra recept. Syltade kantareller passar bra till stekta kötträtter, speciellt av vilt, nöt eller lamm.

Se också: Så gör du picklad rödlök

Recept på syltade kantareller

Du behöver:

  • 2 liter små gula kantareller
  • vatten
  • 2 tsk salt

Lag:

  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl av svampspadet
  • 3 dl rårörsocker
  • 10–12 vitpepparkorn
  • 2 tsk senapsfrön
  • 1 lagerblad
  • 2–3 kryddnejlikor
  • 2–3 skivor färsk ingefära
  • 3– 4 skivor röd chili

Gör så här:

  1. Ansa och lägg svampen i en kastrull. Täck till hälften med vatten. Tillsätt salt. Sjud i ca 10 minuter.
  2. Sila ifrån spadet och spara 3 dl till kryddlagen.
  3. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka ihop till en lätt simmig lag. Skumma den då och då.
  4. Lägg i svampen och låt koka 3– 4 min.
  5. Häll upp i rengjorda burkar och förslut.

Relaterade artiklar