Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion.

Fråga: Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person?

Läs också: Så kokar du färskpotatis på bästa sätt

Svar: Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion. Sedan måste ni även ta hänsyn till om det är många små barn, de äter inte så speciellt stora portioner, eller om det är riktiga storätare med på kalaset.

Medelstora potatisar har en styckevikt på 85–100 g.

Enkelt knep när du ska skala potatis

Att skala potatis kan mycket väl placera sig bland de tråkigaste sysslorna man kan tvingas göra i köket. Men det finns ett smart knep som gör det snabbare, enklare och roligare att skala potatis.

Läs mer: Så skalar du potatis blixtsnabbt

Potatis på midsommar

Under 1900-talet har vår nuvarande tradition med potatis, sill och gräddfil vuxit fram. Till skillnad från påsken och julens överflöd så är midsommar relativt avskalad. Att vi äter färskpotatis är något som våra förfäder förmodligen inte uppskattat – det var ju nämligen höjden av slöseri, att äta potatisen innan den grott färdigt. När våra förfäder åt potatis på midsommar, något som faktiskt finns belagt, så handlade det snarare om potatis som man hade kvar från förra årets skörd.

Att visa att man hade fulla lager från det föregående året var en riktig statussymbol en gång i tiden så om du åt potatis på midsommar så var du onekligen välbärgad.

Läs också: Kan man skala potatis i förväg?

Källa: Svenska högtider, allas.se

Relaterade artiklar