Fråga: Jag skulle så gärna vilja göra en både god och vacker bearnaisesås, men trots många försök lyckas jag inte.
Läs också: Så räddar du en skuren bearnaise
Svar: Bearnaisesås kräver lite extra omsorg vid tillagningen samt att man kan grundknepen. Följ tipsen nedan för att lyckas med din sås!
- Såsen får aldrig koka, då skär den sig! Gör den helst i vattenbad, vilket förhindrar att såsen blir för het.
- Det är viktigt att vispa äggula och vinägerblandning till en tjock konsistens så att fettet sedan kan bindas.
- Det är en fördel om såsen serveras ljummen eller kall, då minskar risken att den skär sig. Vill man ha den varmare måste man värma den ytterst försiktigt, även här i vattenbad.
Tre sätt att variera bearnaisesås
Bearnaisesås med entrecote
Få saker slår kombon biff och bea. Här är ett klassiskt recept på bearnaisesås. Servera med en läcker potatistårta med västerbottenost.
Recept: Entrecote med hemgjord bearnaise