Bearnaisesås kräver lite extra omsorg vid tillagningen och att man behärskar grundknepen. Följ de här tipsen när du gör egen bea.

Fråga: Jag skulle så gärna vilja göra en både god och vacker bearnaisesås, men trots många försök lyckas jag inte.

Läs också: Så räddar du en skuren bearnaise

Svar: Bearnaisesås kräver lite extra omsorg vid tillagningen samt att man kan grundknepen. Följ tipsen nedan för att lyckas med din sås!

  • Såsen får aldrig koka, då skär den sig! Gör den helst i vattenbad, vilket förhindrar att såsen blir för het.
  • Det är viktigt att vispa äggula och vinägerblandning till en tjock konsistens så att fettet sedan kan bindas.
  • Det är en fördel om såsen serveras ljummen eller kall, då minskar risken att den skär sig. Vill man ha den varmare måste man värma den ytterst försiktigt, även här i vattenbad.

Tre sätt att variera bearnaisesås

Bearnaisesås med entrecote

Få saker slår kombon biff och bea. Här är ett klassiskt recept på bearnaisesås. Servera med en läcker potatistårta med västerbottenost.

Recept: Entrecote med hemgjord bearnaise

Entrecote med bearnaisesås och potatistårta