Hur länge ska egentligen en vanlig jäsdeg till bakverk bearbetas i maskin? Räcker det med 10 minuter eller ska degen knådas längre?

Fråga: Hur länge ska en jäsdeg arbetas? Ibland står det ”arbeta ihop till en deg i maskin, 10–15 minuter”. Jag får fina bakverk trots kort tid i maskinen så jag undrar varför det står så länge.

Svar: Om dina bakverk blir fina och du känner dig nöjd bearbetar du säkert dina degar fullt tillräckligt.

Se också: Så snittar du vackra brödmönster

Jag kan inte rekommendera någon specifik tid eftersom den beror på flera olika saker. Exempelvis vilken mjölsort som används och vilken proteinhalt (glutenhalt) mjölet har. Ju högre desto intensivare måste degen arbetas. Vetemjöl special bör till exempel arbetas mer än vanligt vetemjöl.

Rent baktekniskt innebär bearbetningen av degen att proteinerna omväxlande pressas ihop och sträcks ut så att de bildar ett finmaskigt glutennät. Detta nät håller kvar gas som bildas under jäsningen som ”lyfter” degen så att brödet blir högt och fint.

Är degen för lite knådad jäser den inte ordentligt och det färdiga brödet blir platt och grovporigt.

Läs också: Hur länge ska degen knådas?