Hur länge en öppnad vinflaska eller box håller sig fräsch handlar mest om smak. Så här ska du förvara vinet för bästa hållbarhet.

”Den här vinflaskan öppnade jag ju i fredags. Och nu är det onsdag. Kan jag dricka det?”

Ja, de flesta av oss har nog funderat lite på om helgens rödpang gör sig lika bra några dagar in på den nya veckan eller om det är lika bra att slå ut det.

Grejen är att det faktiskt inte är hälsofarligt att dricka gammalt vin – om du kan dricka vinet eller inte är en smaksak och handlar om hur stor förändring i smaken du är villig att gå med på. Tack vare alkoholen och syran i vinet trivs bakterier inte alls särskilt bra, så du kommer inte att bli sjuk av förra veckans vin. Däremot så kommer syret att långsamt ge sig på vinet och dess smak.

Så länge håller kött, fisk och ost i frysen

Hur bra viner klarar sig beror på vad det är för färg på vinet och vilken karaktär vinet har. Generellt kan man säga att ett kraftfullare, inte så fruktigt vin klarar sig bättre även i en öppnad flaska än ett ungt och friskt vin. Det beror framför allt på att fruktsyran är bland det första som blir ansatt av syret. Jämför med en äppelklyfta som du just har skurit upp. Först doftar den friskt och fruktigt, men ganska snart kommer doften att förändras och bli fylligare samtidigt som fruktköttet mörknar. Precis samma sak händer i ett vin som utsätts för syre, något som händer direkt när du öppnar flaskan, men långsammare än med en färsk frukt.

Läs också: Så länge håller glöggen

– Vita viner blir gulbruna och röda viner tegelfärgade och kan få en så kallad fällning, att vinet blir grumligt. Framför allt märks det på smaken och doften. Doften är inte fräsch, som gamla äpplen och smaken blir fadd och bitter, säger Matilda Dannetun, ansvarig för dryckeskunskap på Systembolaget.

Hon säger att det inte är samma sak att låta en flaska vin stå öppen ett tag som det är att lufta det på riktigt. Nästan alla viner mår bra av att luftas, vilket är precis som det låter, att låta det komma i kontakt med luft för att frigöra fler aromer.

– Om du har ont om tid kan du bara hälla över vinet i en karaff eller tillbringare. Om du inte har någon snygg går det lika bra att hälla tillbaka det i flaskan med hjälp av en drar. Då hinner det andas lite. Att bara öppna flaskan och låta den stå utan kork gör ingen nytta, då kommer bara det absoluta toppskiktet i kontakt med luft, inte resten av innehållet.

Så här håller du vinet fräscht

 • Förvara alltid öppnade viner i kylskåp, röda som vita.
 • Förslut alltid flaskan. Det går bra att trycka tillbaka samma kork som satt i flaskan från början.
 • Väldigt få viner smakar riktig bra efter mer än en vecka i öppnad flaska.
 • Vinet kommer att klara sig bättre i en så liten flaska som möjligt så att det blir mindre plats för syre. Spara därför gärna en tom halvflaska eller en liten PET-flaska att använda som vinslattsflaska.
 • Förslut alltid flaskan med kork för att begränsa syret och för att vinet inte ska ta smak av något annat i kylen, till exempel ost eller lök.
 • Fatlagrade viner håller bättre eftersom de redan under lagringen varit utsatta för syre.
 • Solljus försämrar kvaliteten ytterligare, så om du har vinet i rumstemperatur är det viktigt att de står mörkt.
 • Högre alkoholhalt betyder ofta att vinet klarar sig bättre.
 • Viner som sparas för länge i en öppnad flaska kommer att smaka surt på grund av påverkan av syret. De kan också bli tråkiga i smaken och tappa karaktär i takt med att de påverkas av syret.
 • Öppnade boxviner har generellt längre hållbarhet än öppnade flaskor.
 • Hur länge vin håller är en smaksak! Smaka och lukta. Tycker du att vinet är gott – drick det. Du kommer inte att bli sjuk.

Så länge håller vitt vin

Lätta vita viner håller ungefär tre dagar i kylskåp medan ett lite fylligare fatlagrat vitt vin håller upp till en vecka i en bra försluten flaska.

Så länge håller rött vin

Sträva och fylliga röda viner klarar sig bäst, upp till en vecka i kylskåp i en försluten flaska. Lättare röda viner tappar, precis som lättare vita viner, smaken snabbare och bör inte sparas mer än tre dagar.

Så länge håller rosé

Kombinera det du har lärt dig om vitt och rött vin. Ett rosévin klarar sig tre dagar i en försluten flaska i kylskåp och ett fylligare klarar sig bättre än ett lättare.

Så länge håller mousserande vin

Ja, det säger sig ju självt att ett mousserande vin inte håller så länge, åtminstone inte bubblorna. De kommer att vara borta inom några timmar, även om vinet i sig håller längre, som ett vanligt vitt vin.

Så länge håller boxvin

Boxviner tappar i smak från att de tappas upp på boxen och går inte att lagra på samma sätt som flaskviner, och när du väl har öppnat lådan går det snabbt utför med kvaliteten på smaken. En box är alltså inte en ungdomens källa som levererar fräscht vin i all oändlighet, däremot håller vinet längre än i en öppnad flaska.

En röd box bör du dricka upp inom fyra till sex veckor, beroende på vem man frågar, och den ska förvaras i kylskåp under tiden. Om du vill ha det röda boxvinet i rumstemperatur får du räkna med att hållbarheten halveras.

Vita boxviner och roséviner på box bör du dra i dig inom ett par tre veckor om de står i kylskåp. De är känsligare än de röda vinerna och håller inte mer än en vecka i rumstemperatur.

Öka vinets livslängd

Det går att förlänga livslängden på dina öppnade viner med några praktiska gadgets. Vakuumpumpen är kanske den mest kända prylen. Med den pumpar du ut luft och bildar ett vakuum inuti flaskan. Vissa anser att det förlänger livet på vinerna, medan andra tycker att det oxiderar lika fort som utan vakuum.

Vingas är ett annat alternativ. Det är en gas som är tyngre än luft som sprayas in i flaskan och lägger sig som ett skyddande lock ovanpå vinet.

Prova dig fram till den teknik som du själv tycker funkar bäst.

Läs också: Skillnaden på champagne, cava och prosecco

Relaterade artiklar