Olivolja är ett älskat livsmedel sedan urminnes tider; faktiskt visar de äldsta fynden på olivoljetillverkning från Syrien och Kreta, att produktionen kan vara så gammal som 5000 år! I dag används den vegetabiliska oljan flitigt i matlagning över hela världen och bara i Sverige konsumerar vi 6 000 ton olivolja varje år, enligt Jordbruksverket. Grekland har den högst kända konsumtionen av olivolja; mer än 25 kilo per person och år.
Se också: Så gör du majonnäs – med stavmixer
Det finns en rad olika sorters olivolja och dess kvalitet är avhängig olivträdets sort där det finns över 300 olika. För att framställa en liter olivolja krävs ungefär sex kilo oliver.
Du känner säkert till den så kallade extra jungfruoljan eller extra virgin oil, som den ofta kallas, vilket är den första pressningen av de färska oliverna och även den som sägs ge den bästa oljan. Jungfruoljan, också kallad virgin oil, är den andra pressningen som framför allt används i olika former av matlagning. Den lite sämre oljan, olio di oliva, äts inte utan används till exempel för att tillverka tvål.
Fråga: Hur lång hållbarhet har egentligen olivolja efter att man öppnat flaskan?
Svar: Det beror på hur den förvaras och hanteras. Som regel kan du räkna med 3-4 månader efter öppnandet om oljan förvarats mörkt och svalt.
Åldringsprocessen påskyndas efter öppnandet, när syret fått fritt tillträde. Ju mindre innehåll i flaskan, desto snabbare process. När oljan oxiderar/härsknar förändras både smak och lukt.
Läs också: