Trots att konserver håller väldigt länge måste de ändå märkas med bäst före-datum. Men de kan hålla mycket längre. Så kollar du!

Fråga: Jag har för mig att helkonserv håller hur länge som helst, men i dag är alla burkar märkta med bäst före-datum. Varför? Mycket lär slängas i onödan!

Läs ocksåHur länge håller kaviartuben?

Svar: Alla förpackade livsmedel, med några få undantag, måste märkas med bäst före-datum enligt lag. Tillverkaren eller den som förpackar livsmedlet ansvarar för hur lång tänkbar hållbarhet livsmedlet har.

Se också: Så länge håller maten i frysen

Helkonserver kan förvaras i rumstemperatur under lång tid, ofta mer än ett år. Använder man en utgången burk gäller det att man luktar, smakar och kollar utseendet på innehållet. Är livsmedlet bra finns ingen anledning att kasta det. Kontrollera att burken är oskadad och i gott skick invändigt. Efter öppnandet är livsmedlet som vilken annan färskvara som helst.

Det finns även ett annat märkningsbegrepp, ”sista förbrukningsdag”. Dessa livsmedel får varken säljas eller ges bort efter utgånget datum eftersom de inte anses säkra att äta då.

Lättlagad mat med konserver

Konserver som krossade tomater och blandade bönor är alltid bra att ha hemma. Det är grunden till många snabba och billiga maträtter.

Recept: Laga mat med konserver – 7 snabba recept

Lättlagad mat med konserver