Fråga: Jag har en bit rostbiff i frysen och undrar hur lång tid jag ska beräkna att själva upptiningen tar. Köttbiten väger ungefär 1 kg. Kan man förresten tillaga köttet direkt från frysen?
Svar: Man kan tillaga köttet helt otinat, men då får man räkna med att tillagningstiden förlängs ganska avsevärt.
Så här tillagar du fryst kött
Lägg det otinade köttet i en ugnssäker form och placera den på ugnens nedre fals. Stek i 125° ca 1 tim. Vänd på köttbiten och stick in en köttermometer mitt i köttet. Fortsätt stekningen tills termometern visar 60°, om du vill äta köttet som rostbiff.
Läs också: Så här ska man inte tina kött – 8 vanliga misstag
Otinad rostbiff (1 kg) tar 2–2 1/2 tim i ugnen, medan samma köttbit, delvis eller helt tinad, tar 1 1/4–1 3/4 tim.
Att tina köttet i kylskåp tar 1/2–1 dygn. Man kan även tina köttet i kallt vatten om man har bråttom. Beräkna då 3–4 tim.