Jag fröst in vit sparris i våras och undrar hur jag tillagar den. Den har oftast blivit trådig och sladdrig så jag behöver hjälp.

Fråga: Jag köpte mycket vit sparris i våras som jag skalade och frös in direkt. Hur tillagar jag den nu på bästa sätt? Har provat många varianter, men antingen blir den trådig och svårtuggad eller sladdrig och för mjuk.

Svar: Svensk sparris är en utpräglad säsongsvara som är mycket känslig. Den bör hanteras varsamt och konsumeras så snabbt som möjligt efter skörd. Jag är mycket tveksam till frysning eftersom kvaliteten hos en ”hemmafryst” sparris aldrig kan jämföras med den färska primören.

Läs också: Hur mycket ska sparrisen kortas?

Att bara skala och frysa in vit sparris är ingen lämplig metod. Då sker en kraftig cellsprängning i sparrisen, vilket gör konsistensen precis så som du beskriver den, mjuk, sladdrig och trådig. Även en viss besk bismak kan uppkomma.

Så fryser du in vit sparris

Vill man ändå frysa in sparris görs det bäst enligt följande:

Bryt eller skär bort den nedersta delen. Skala sparrisen från knoppen och neråt. Förväll hastigt, några minuter i lättsaltat vatten. Låt stjälkarna rinna av väl, kyl snabbt och styckfrys. Förpacka dem sedan tillsammans i rejäla fryspåsar.

När sparrisen sedan ska användas kokas den utan att tinas före. Känn med provsticka när den är lagom mjuk, men ändå har viss spänst.

Jag rekommenderar att använda fryst sparris exempelvis till slät mixad gräddig soppa. Spara knopparna och servera dem i den färdiga soppan. Färska kryddörter och lite knaperstekt bacon är gott att toppa med.

Recept: 10 smarriga recept på vit och grön sparris

Smarriga recept på vit och grön sparris

Relaterade artiklar