Att servera en lös och sladdrig lutfisk är inte kul. Här är bästa tipsen för att få lutfisken fast och fin när du lagar den i ugn.

Fråga: Jag undrar hur man ska göra för att få en fast och fin lutfisk? När jag själv försökt har jag oftast fått den alldeles lös och nästan slemmig. Vad gör jag för fel? Min faster lagade alltid lutfisk som var fast, fin och jättegod. Hur lyckas man få den så? Hur mycket lutfisk går det åt per person?

Läs också: Kan man laga lutfisk i stekpåse i ugnen?

Svar: För att få en fast konsistens på lutfisken bör man lägga den i rikligt med kallt vatten några tim eller allra helst 1–2 dygn. Ju längre tid i blöt, desto fastare konsistens. Förvara den i kylen under urvattningen.

Häll bort vätskan

Salta fisken före tillagningen. Beräkna 1 msk salt per kg fisk. Koka i ugn, 200°, ca 45 min. Under tillagningen brukar jag hälla bort den vätska som bildas. Det gör också att fisken blir lite fastare i konsistensen. 

Läs också: Laga lutfisk i mikrovågsugn

Åtgången på lutfisk kan variera, men man brukar beräkna minst ca 400 g per person. Storätaren vill säkert ha 500–600 g.

Torskrygg istället för lutfisk

Har du gäster som inte gillar lutfisk? Bjud på torskrygg med mild senapssås, knaperstekt bacon och gröna ärter istället.

Recept: Torskrygg med senapssås och bacon

Torskrygg med senapssås och bacon.

Relaterade artiklar