Frysen är den perfekta platsen att förvara kött, fisk och grönsaker. Men hur länge håller olika råvaror? Här är en matnyttig guide!

Tillgången till kyl- och frys har, så klart, förändrat tillvaron i köket radikalt. När vi handlar kan vi fynda och veta att fläskfilén, laxen eller vad det än är, går att frysa in till ett senare tillfälle. Det miljömedvetna hushållet kan ta hand om rester som blivit över och minimera svinn.

Ingenting varar dock för evigt. Inte ens en fyndad fläskfilé i frysen. Därför har vi samlat några tumregler kring livsmedel och hur länge de håller i frysen.

Se också: Så länge håller maten i frysen

Grundregeln är att feta produkter, som till exempel lax, har kortare hållbarhetstid än magra i frysen.

Packa i lufttät förpackning så att köttet, fisken eller smörgåsskinkan inte torkar ut. Vid vanlig frystemperatur (-18) överlever inga bakterier så det är inget farligt att äta mat som legat länge i frysen. Men fettet i köttet kan härskna vilket givetvis innebär att smaken blir lidande.

Grönsaker bör förvällas innan de landar i frysen. Annars är risken att de blir sladdriga och trista. Frukt bör delas innan den hamnar i frysfacket.

Så länge håller köttet i frysen:

  • Köttfärs och charkvaror: 2-3 månader
  • Fläskkött: 4 månader
  • Fetare kött (som till exempel högrev och lamm): 6 månader
  • Magert kött (som kycklingfiléer och vilt): 12 månader

Så länge håller fisken i frysen:

  • Fet fisk (som lax): 2-3 månader
  • Mager fisk (som torsk): 12 månader

Så länge håller frukt och grönsaker i frysen:

  • Bär (som till exempel blåbär och vinbär): 12 månader
  • Grönsaker (förvällda!): 12 månader (vätskerika grönsaker som tomat, gurka och sallad lämpar sig dock inte för frysning)

Så länge håller mejeriprodukter i frysen:

  • Mjölk: 3 månader (Bör dock tina i kylskåp och skakas om innan förtäring)
  • Smör: 3 månader (Bör tinas i kylskåp innan användning)
  • Grädde: Ovispad grädde kan hålla i månader i frysen. Den bör tinas i kylskåp innan användning. Har den varit en vända i frysen är den dock svår att vispa, men går att använda i matlagningen, enligt Konsumentföreningen Stockholms "Släng inte maten".
  • Ost: 3 månader. Hårda ostar är att föredra framför mjuka, till exempel portsalut, grevé och gouda. Anledningen är att de mjukare ostarna blir svampiga och svåra att hyvla om du förvarar dem i frysen. Hårda ostar som cheddar, schweizerost och parmesan går dock alldeles utmärkt att frysa in. Riven hårdost kan tåla sex månader i frysen. Dessertost som Camembert och Brie går också bra att frysa in.
  • Filmjölk, yoghurt, crème fraiche, gräddfil: Går inte att frysa!

Källa: Livsmedelsverket, Råd och Rön, Arla, Kokaihop

Relaterade artiklar