Att baka och laga mat med glutenfritt mjöl behöver inte vara så krångligt, bara man har koll på vilka olika sorters mjöl det finns och vad de passar bäst till. Här kommer en stor guide med tillhörande tips på passande recept.
Se också: Så gör du smarriga bönbullar
1. Amaranth
En ört vars frö mals till mjöl och flingor. Har en nötaktig smak och passar bra till bakning och pannkakor. Kan bytas mot: teffmjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl, bovetemjöl.
Recept: Glutenfria pannkakor
2. Bovetemjöl
Väldigt milt för magen och ett bra alternativ till vetemjöl eller rågmjöl. Kan bytas mot: rårismjöl, quinoamjöl.
Recept: Glutenfri sirampslimpa
3. Durramjöl
Ett mineral- och fiberrikt fullkornsmjöl, ursprungligen från Afrika. Passar bra till scones. Kan bytas mot: havremjöl eller en blandning av lika delar soja- och bovetemjöl.
Recept: Formbröd med durra
4. Fibrex
En kostfiber från sockerbetan som binder vatten upp till fyra gånger sin egen vikt. Används för att behålla saftigheten i bakverken under tillagning och gräddning. Passar bra i matbröd och färsrätter.
Recept: Glutenfri kavring
5. Hasselnötsmjöl
Mjöl på malda hasselnötter, rikt på nyttiga fettsyror och protein. Den utpräglade smaken av hasselnöt gör att mjölet passar bra till kakor och efterrätter. Kan bytas mot: mandelmjöl eller annat nötmjöl
Recept: Hasselnöts- och marängrutor
Tips! Gör ditt eget hasselnötsmjöl genom att köra hela hasselnötter i matberedaren tills det blir ett fint mjöl.
6. Havregryn och havremjöl
Havre sägs vara det mest näringsrika sädesslaget. Är du glutenallergiker, var noga med att välja så kallad ”ren havre”. Passar bäst till välling och småkakor. Kan bytas mot: durramjöl, bovetemjöl, boveteflingor, hirsflingor.
Recept: Glutenfria scones med havregryn
7. Hirs
Ett gräs med mild och neutral smak som finns i olika former, som t ex hirs, hirsflingor och hirsmjöl. Heter ”millet” på engelska och kan säljas under det namnet i vissa butiker. Hirsflingor är vanligast att använda till gröt men även till bakning och müsliblandningar. Skalad och kokad hirs är perfekt för matiga sallader. Kan bytas mot: majsmjöl, durramjöl, vitt rismjöl, havregryn, risflingor.
Recept: Glutenfri gröt med aprikos och äpple
8. Kokosmjöl
Drygt mjöl som är fiber- och proteinrikt samt innehåller mineraler, framförallt järn, och antioxidanter. Passar bra i bröd, kakor och bullar men behöver blandas med t ex mandelmjöl för att degen ska få rätt konsistens.
Recept: Pannkakor med kokosmjöl
9. Majsmjöl
Stärkelse- och kolhydratrikt. Tillför färg och smak med kan inte bytas mot majsstärkelse. Används främst i tortillor och andra pannkaksliknande bröd. Kan bytas mot: vitt rismjöl.
Recept: Majspannkakor med zucchini
10. Majsstärkelse
Används som bindnings- eller förtjockningsmedel, eftersom det gör vatten till gelé när det upphettas. Bra för såser, krämer och puddingar. Kan bytas mot: potatismjöl.
Recept: Crema catalana med apelsin
11. Mandelmjöl
Har en låg kolhydrathalt och hög fetthalt. Innehåller också mycket järn, fibrer och fleromättat fett. Fungerar bra till allt från pajdegar och pizzabottnar till muffins och pannkakor, men behöver blandas med ett mjöl med bindfunktion, t ex fiberhusk, så bakverken håller ihop. Kan bytas mot: hasselnötsmjöl eller andra malda nötter.
Recept: Hallongrottor med mandelmjöl
Tips! Om du vill mala eget mandelmjöl men slippa skalen, lägg mandlarna i blöt en stund så går de lättare att skala.
12. Nyponskalsmjöl
Tillför syrlighet, vitaminer, antioxidanter och färg. Används främst för att göra hemgjord nyponsoppa, men kan också användas till att smakberika rostad müsli, bröd och kakor. Kan ej bytas men i bland uteslutas.
Recept: Så gör du eget nyponmjöl
13. Pofiber
En typ av potatismjöl som binder stora mängder vätska och därför används för att få brödet saftigare. Passar i praktiskt taget all bakning och matlagning. Fungerar dessutom utmärkt som ersättning för ströbröd t ex vid panering eller i köttbullar.
Recept: Frörutor i långpanna
14. Polenta
Små gryn framställda av majskornets kärna. Kan bland annat användas som ströbröd och i stället för ris till exempel grytor.
Recept: Polentakaka med löjrom och crème fraiche
15. Potatismjöl
Används som förtjockningsmedel och bildar en gel när det blandas med varmt vatten. Används ofta i krämer för sin vätskeuppsugande förmåga. Passar extra bra att strö över bären i fruktpajen, så den inte blir för blöt under gräddningen. Kan bytas mot: majsstärkelse.
Recept: Blåbärspaj med kokostäcke
16. Quinoamjöl
Rikt på protein, järn och magnesium. Passar bra till kakor och pajer och kan även användas till välling, gröt och pannkakor. Kan bytas mot: havremjöl, bovetemjöl, durramjöl.
Recept: Matiga medelhavsmuffins
17. Rismjöl
Skalat, torkat och malt långkornigt ris med neutral smak och mycket stärkelse. Passar bland annat perfekt till pannkakor och till att reda såser och soppor. Kan bytas mot: rårismjöl, majsmjöl, hirsmjöl.
Recept: Pannkakstårta med hallonfluff
18. Rårismjöl
Har en mer fyllig och nötig smak än vitt rismjöl och passar bra att blanda med andra mjölsorter i alla typer av bakning. Kan bytas mot: rismjöl, bovetemjöl, hirsmjöl.
Recept: Enkla glutenfria frallor
19. Sojamjöl
Innehåller nyttiga omättade fetter, vitaminer och mineraler och har en nötaktig smak. Används i välling, gröt, bröd och såser, i vegetariska biffar och till pannkakor. Av sojamjöl kan du också göra egen sojamjölk.
Recept: Medelhavspaj med brie och salami
20. Teffmjöl
Högt näringsvärde, ser ut som rågmjöl och smakar fullkornsaktigt. Används traditionellt till att baka injera, en tunnbrödsliknande pannkaka som äts till vardags i Etiopien och Eritrea, men fungerar också bra till andra brödbak. Kan bytas mot: havremjöl, bovetemjöl och durramjöl.
Recept: Glutenfria teff-frallor