Bönor kommer i många olika färger och former. Här listar vi några av de vanligaste sorterna och tipsar vad du kan använda dem till.

Svarta, vita, röda och gröna. Stora och små. Bönor finns i en mängd färger, storlekar och former. Gemensamt för dem är att de är rika på protein, fibrer, mineraler och B-vitamin samt har ett lågt fettinnehåll. 

Här är några av de vanligaste bönorna ihop med ett recepttips!

1. Kidneybönor

kidney-bonor

Denna njurformade böna har en fast konsistens och passar utmärkt i grytor men även i sallader. Vanligt förekommande i rätter med chili. De kan också serveras naturella med lite olivolja.

Recept: Mexikansk gryta med kidneybönor

2. Bondbönor

bondbonor

De har en mild nötaktig smak och mjäll konsistens. De kan kokas, stuvas samt användas i soppor, grytor, sallader, risotto och pastarätter. Bondbönor måste kokas i minst 10–15 minuter eftersom de innehåller en stor mängd lektiner, ett växtprotein som finns i alla bönor och som kan ge akut illamående om de är för dåligt kokta.

Recept: Bondbönröra à la guacamole

3. Sojabönor

soybeans

Mycket näringsrika. De har en proteinhalt på 30–50 procent och ett fettinnehåll på 15–20 procent. Bönorna passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor men också ätas som snacks. De finns att köpa frysta.

Recept: Räkcocktail med edamamebönor

4. Stora vita bönor

vita-bonor

Kallas också limabönor eller smörbönor. De har en mild, neutral smak och kan ätas som ensamrätt eller i sallader, grytor och soppor. En klassiker på burk i tomatsås samt i chili con carne. Bönorna mosar sig om de får koka för länge.

Recept: Chili con carne med stora vita bönor

5. Svarta bönor

svarta-bonorÄr egentligen svarta kidneybönor. De kan serveras som ensamrätt eller i sallader, soppor, grytor och till tacos. Bönorna ger ifrån sig svart färg när de kokas så koka dem inte med exempelvis vita bönor.

Recept: Huevos rancheros med svarta bönor

6. Cannellinibönor

cannellini

Medelstora vita bönor, egentligen vita kidneybönor, med krämig konsistens. De passar utmärkt i sallader, soppor och grytor. Bönorna behåller sin form vid kokning.

Recept: Smakrik sallad med cannellinibönor

 7. Borlottibönor 

borlotti-bonor

En delikatess med sin milda, aromatiska smak och krämiga konsistens. En klassiker i det italienska köket som är god i sallader, soppor, grytor, pastarätter och risotto. Kan också serveras kalla med lite olivolja. Bönornas spräcklighet försvinner vid kokning.

Recept: Tomatsoppa med borlottibönor

8. Black eye-bönor

black-eye-bonaDekorativa bönor som har fått sitt namn efter den svarta fläcken vid fästet. De har en mild smak och passar i såväl grytor som sallader, soppor och pastarätter. De kokta bönorna kan också ätas som de är med lite olja och eventuellt vinäger.

Billiga maträtter med bönor

Oavsett om du köper frysta, torkade eller konserverade bönor så är det ett gott och prisvärt tillskott till många måltider. Passa på att bunkra upp när det är bra pris på tetror eller konserver i butiken.

Recept: 15 billiga recept med bönor

Relaterade artiklar