Att grilla kyckling är populärare än någonsin, men det finns några saker att tänka på för att kycklingen ska bli saftig och smakrik. Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019 och ambassadör för Lönneberga, delar här med sig av sina bästa tips.
– Det är inte svårt att laga kyckling till perfektion. Du behöver ta hänsyn till vilken del av kycklingen du ska grilla, var på grillen du placerar kycklingen och hur länge du grillar, säger Gabriel Jonsson.
3 enkla grilltips för kyckling
1. Lårfilén är fetare än bröstfilén, vilket gör att den kan grillas längre/hårdare och fortfarande vara saftig.
2. Grilla gärna kyckling med skinn på hög värme med skinnsidan ner, så att det blir krispigt och får fin färg.
3. Låt kycklingen gå klart på indirekt värme/lägre temperatur, till 72 grader, för ett saftigt resultat.
Goda tillbehör till grillad kyckling
Gabriel har tagit några goda och enkla recept till årets två smakrika grillnyheter från Lönneberga: Färska kycklingspett med chili & ingefära samt kycklinglårfilé med chipotle & black garlic. Du hittar nyheterna i kyldisken.
De kryddiga kycklingspetten passar perfekt att servera som kebab i libabröd med sallad, tomat, syrad rödlök samt vit och röd sås. De saftiga lårfiléerna kan gärna serveras med matvetesallad och apelsintzatziki. Recepten hittar du nedan.
1. Vit sås
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
salt och peppar
Gör så här: Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
2. Röd sås
2 dl passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk chipotlepasta, efter smak
2 msk olivolja
salt och peppar
Gör så här: Blanda samtliga ingredienser och justera hettan efter önskemål med chipotlepastan. Smaka av med salt och peppar.
3. Syrad rödlök
1 rödlök
1 ½ dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
5 vitpepparkorn
Gör så här: Blanda ättika, socker, vitpepparkorn och vatten i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Skär rödlöken i tunna skivor och slå lagen över löken. Lägg i en burk och låt svalna.
4. Matvetesallad
4 dl matvete
1 zucchini
6 blad svartkål
1 schalottenlök
½ dl olivolja
salt och peppar
Gör så här: Koka matvetet enligt förpackningen. Finstrimla zucchini, svartkål och lök, stek i rikligt med olivolja tills de får färg. Vänd ner matvetet och stek ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.
5. Apelsintzatziki
2 dl turkisk yoghurt
1 apelsin
½ gurka
1 vitlöksklyfta
1 msk salt
peppar
Gör så här: Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg i en djup tallrik, salta och låt stå cirka 30 minuter. Krama vätskan ur gurkan och blanda med yoghurten. Tillsätt zesten från hela apelsinen, juice från halva, pressa i vitlöken och smaka av med peppar och eventuellt mer salt.