Äntligen grillsäsong! I år inspireras vi av Balkans fantastiska matkultur med nya spännande smaker till grillbuffén. Här bjuder vi på sommarens mest smakrika recept för grillen – som garanterar semesterkänsla.

Längtar du också efter härliga middagar i trädgården och kvällar som aldrig tar slut? Äntligen är det dags att ta fram grillen och bjuda hem vänner på en barbeque! Allt fler upptäcker det vackra Balkanområdet som semesterdestination – men visste du att regionen kring det Adriatiska havet även har en fantastisk matkultur, fylld med smaker av grill och sommar?

I flera århundraden har det traditionella köket kring Balkan vuxit fram och matkulturen är känd för att vara både smakrik och rustik och fylld av alla möjliga sorters ostar, chark, grönsaker och röror. Och på Balkan älskar man att grilla! Allt från helgrillat lamm till fisk. Så bjud på semesterkänsla med dessa fantastiska grillrecept och härliga tillbehör! 

1. Kycklingvingar med ajvar

Kycklingvingar med ajvar

Bjud på heta kycklingvingar till middagen. När kycklingen är färdiggrillad vänds den i en väldoftande sås av ajvar, tomat, honung och spiskummin. Servera den med jalapeño för lite extra sting. Denna rätt fungerar även utmärkt som plockmat till sommarens alla fester.

Recept: Kycklingvingar med ajvar

2. Pljeskavica-burgare

Pljeskavica burgare

Balkans svar på hamburgare. Utmana den klassiska varianten med nya smaker av ajvar och vitlök, och med somunbröd – ett vitt fluffigt bröd bakat på traditionella recept i ugn. Pljeskavica är färsbiffar som finns att köpa färdiga att lägga direkt på grillen. En lättlagad och smakrik rätt med andra ord.

Recept: Pljeskavica-burgare

3. Ryggbiffsallad med kajmak 

Ryggbiffsallad med kajmak

Sommar på en tallrik. En fräsch sallad för alla tillfällen. De klassiska smakerna från Balkan med kolgrill, somunbröd och paprika blandas med en härlig örtolja och krispig rucola – en rätt som kommer göra succé på middagen. Salladen toppas med den balkanklassiska Meggle kajmak – en krämig syrad grädde.

Recept: Ryggbiffsallad med kajmak

4. Paprikasås med vitost

Paprikasås med vitost

Alla som någon gång besökt Balkanländerna eller intresserat sig för maten från regionen känner förmodligen till ajvar. Ajvar är en smakrik röra på röd paprika, aubergine, ättika och olja, som används flitigt i både huvudrätter och tillbehör. Tillsätt yoghurt och toppa med vitost så har du en krämig sås som passar till hela grillbuffén – kött och potatis, liksom bröd och grönsaker.

Recept: Paprikasås med vitost

5. Potatissallad med Vegeta

Potatissallad med Vegeta

Utmana den svenska favoriten med smaker från Balkan. Potatissalladen smakas upp med Vegeta – en klassisk krydda som uppfanns av en bosnisk-kroatisk professor och vetenskapskvinna på 1950-talet och som blivit standard i Balkanköket. Ett lättillagat och utmärkt tillbehör till allt på grillen.

Recept: Potatissallad med Vegeta

Vad är Ajvar?

Ajvar är en smakrik röra på röd paprika, aubergine, ättika och olja.

Ajvar är en smakrik röra på röd paprika, aubergine, ättika och olja som används i grytor, som tillbehör till kött och på bröd samt i såser och röror. En klassisk smaksättare som lyfter rätten till nya höjder. Finns i både en mildare och en starkare variant. Podravka ajvar är Sveriges mest sålda ajvar.(*)

Vad är Vegeta?

Kryddblandningen Vegeta, som består av salt och torkade grönsaker .

Kryddblandningen Vegeta, som består av salt och torkade grönsaker som morot, persilja och lök, uppfanns 1958 av Zlata Bartl, en bosnisk-kroatisk professor och vetenskapskvinna. Smaksättaren har sedan dess blivit en självklarhet i alla kryddskåp på Balkan eftersom den passar i alla maträtter och särskilt bra i marinader. Vegeta är Europas mest sålda allkrydda.(*)

(*källa Nielsen)