Att lyckas med hemgjord sushi är enklare än du tror. Här tipsar vi om grunderna och ger förslag på olika fyllningar och tillbehör.

Viktigt att tänka på när man gör sushi är att använda färsk fisk. Fisken och räkorna du använder ska ha varit frysta. Det ska dock inte vara fisk som legat i frysen länge. Köp färsk fisk och frys den i tre dagar. Då känns fisken färsk!

Se också: 5 tips för att göra sushi hemma

Recept: Så gör du sushi i långpanna

Liten sushi-ordlista:

  • Sushi betyder syrligt och syftar på riset som är smaksatt med vinäger.
  • Nori är japanska ätliga alger som rostas och torkas till svartgröna ark.
  • Maki är sushirullar. Fyllningen rullas in i ris och nori och skärs sedan i skivor.
  • Nigiri är risbollar med ett täcke av exempelvis rå fisk, räkor eller avokado.
  • Mirin är ett sött risvin. Används som krydda i japansk matlagning.
  • Gari är inlagd ingefära. Äts mellan bitarna för att neutralisera smaklökarna.
  • Wasabi är en mycket stark japansk pepparrot. Säljs i tub eller i pulverform.

Läs också: Vad skiljer sojasåserna åt?

Så kokar du riset

Ris och andra tillbehör till hemgjord sushi

Använd rundkornigt ris, gärna japanskt sushiris, finns i välsorterade matbutiker. En sats ris räcker till 2 makirullar och 12 nigiri. 

Ingredienser, 1 sats: 

  • 4 dl ris
  • 4 msk risvinäger
  • 4 tsk socker
  • salt

Gör så här:

  1. Skölj riset noga i kallt vatten. Skölj i omgångar 3–4 ggr och låt riset ligga i kallt vatten ca 5 minuter mellan varje gång.
  2. Efter sköljning, tillsätt 4 dl vatten och koka under lock i ca 15 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ca 10 minuter,
  4. Lägg över riset i en bunke och blanda ner 4 msk risvinäger och 4 tsk socker. Några nypor salt ska också i. Lägg en fuktig handduk över.

Så gör du maki

Hemgjord sushi – så gör du maki

Ca 20 bitar

Du behöver:

  • ris
  • noriark
  • bambumatta
  • wasabi

Fyllning 1:

  • tunna strimlor av lax
  • gurkstavar
  • dill
  • tunna stavar gul paprika

Fyllning 2:

  • tunt strimlad sallad
  • japansk omelett i tunna strimlor, se recept längre ner
  • gräslök

Fyllning 3:

  • crabsticks, tunt skurna på längden
  • gurkstavar
  • salladslök, tunt skuren på längden

Andra förslag:

  • avokado, räkor, grillad paprika, sockerärter, rökt lax, sparris, morötter

Servering:

  • japansk soja
  • wasabi
  • gari

Hemgjord sushi – så gör rullar du maki

Gör så här:

  1. Lägg ut bambumattan på arbetsbänken och lägg noriarket ovanpå med den blanka sidan neråt.
  2. Fördela lite ris jämnt över noriarket utan att platta till det. Lämna ca 3 cm i övre kanten.
  3. Lägg fyllningen i ena kanten av riset.
  4. Ta hjälp av mattan och rulla ihop. Se till att få ihop rullen redan från början.
  5. Pensla kanten på noriarket med vatten så det klibbar ihop och rulla ihop med hjälp av mattan.
  6. Skär rullen i 3 cm tjocka bitar med en vass kniv som du blöter i kallt vatten. Tryck inte igenom kniven, skär försiktigt.
  7. Servera med soja, gari och wasabi. Blanda wasabi med soja och doppa rullarna i det innan du äter dem.
  8. Vill du ha starkare smak? Klicka ut en mycket tunn sträng wasabi över riset innan du rullar ihop.

Så gör du nigiri

Hemgjord sushi – så gör du nigiri

Ingredienser:

  • ris
  • rå fisk, t ex lax, hälleflundra, tonfisk, marulk, pilgrimsmusslor

Du kan även använda avokado eller japansk omelett, se recept längre ner.

Gör så här:

  1. Blöt händerna i kallt vatten. Ta en sked och spola även den i kallt vatten.
  2. Ta upp en risboll ur bunken, forma med hjälp av handen och skeden.
  3. Tryck ut en pytteliten klick av wasabin på risbollen.
  4. Skär fisk i tunna skivor och lägg på varje boll. Garnera gärna med dill, gräslök, laxrom, krasse eller rödbetsskott.

Recept på japansk omelett

Recept på japansk omelett

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 1 msk mirin, kan bytas ut mot socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja till stekning

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i en ganska stor stekpanna med teflonbeläggning eller motsvarande.
  2. Vispa ihop ingredienserna.
  3. Häll en liten del av smeten i pannan. När omeletten stelnat lätt rullar du den till en rulle i pannan. Häll ner mer smet i pannan. När det stelnat lätt rullar du tillbaka rullen och rullar på det nya lagret omelett. Fortsätt så här tills smeten är slut och du har en tjock omelettrulle.
  4. Skär i tunna skivor och använd som garnering på nigiri, eller skär i strimlor och använd som fyllning i maki.

Du kanske också vill testa:

Recept: Temaki – sushistrut med lax och avokado

Temaki – sushistrut från Japan med lax och avokado


Relaterade artiklar