10 goda tillbehör till kräftor

10 goda tillbehör till kräftor

Av: Sanna Fogelberg
Foto: Anders Norrsell, Ulf Svensson
Frasiga baguetter, tilltugg med kantareller, krämig sås och västerbottenpaj är klassiska tillbehör på kräftskivan. Här är recepten!

Härliga tillbehör är det som lyfter kräftskivan. Nybakat bröd som frasiga baguetter eller dill- och ostbullar passar fint. En smakrik ost är självklar på bordet men även krämigt goda såser hör till. Här hittar du tre goda såser och även aioli med en tvist. 


Lite tilltugg är uppskattat. Då är kantareller ett fint komplement till kräftorna. Frasiga kantarellflan, minifrittata med smörstekt kantareller eller en krämig pannkaksrulle är riktigt läckert. Servera till välkomstdrinken eller som tillbehör till kräftorna.


Näst kräftorna är västerbottenpajen kräftbufféns höjdpunkt. Ge den festlig topping av rom och rödlök.


Den som vill satsa lite extra kokar ny lag till de tinade kräftorna och kryddar sin egen kräftsnaps. 


Alla recepten på tillbehör hittar du här nedan!


1. Två krämiga såser till kräftorna

Två krämiga såser till kräftorna.


Läckert krämig avokadoröra med rom, rödlök och dill eller fänkålssås med ädelost för mera sting. Goda såser till alla skaldjur.


Till receptet:  Två krämiga såser till kräftorna

 

2. Västerbottenspaj med rom och rödlök

Västerbottenspaj med rom och rödlök.


 Ingen kräftskiva utan en klassisk västerbottenostpaj. Denna toppas med crème fraiche, rom och rödlök. 


Till receptet:  Västerbottenpaj med rom och rödlök

 

3. Pannkaksrulle med kantarellstuvning

Pannkaksrulle med kantareller.


Skogens guld, kantareller, fyller pannkaksrullen i en krämig stuvning. Gott till kräftorna eller som ensamrätt med en god grönsallad.


Till receptet:  Pannkaksrulle med kantarellstuvning

 

4. Ostbullar med dill och krämig kräftsås

Dill- och ostbullar och krämig kräftsås.


Snabbakade dill- och ostbullar av färdigt pizzakit. Servera med en krämig sås med sambal och dill. Goda tillbehör till kräftskivan!


Till receptet:  Dill- och ostbullar med kräftsås

 

 5. Minifrittata med kantarelltopping

Minifrittata med kantareller.


Små goda frittatas med läcker kantarellröra och örter. Gör dem i muffinsformar och servera som tilltugg.


Till receptet:  Minifrittata med kantareller

 

 6. Aioli med basilika


Slå en klassisk aioli med äggula, vinäger, senap, vitlök och olja – men lägg till färsk basilika. En jättegod sås till kräftor!


Till receptet:  Aioli med basilika

 

 7. Frasig kantarellflan

Kantarellflan med smördeg.


Tunn smördegspaj med god fyllning av kantareller, stekt lök och crème fraiche. Utmärkt i sällskap med kräftor!


Till receptet:  Frasiga kantarellflan

  

8. Krispiga baguetter

Krispiga baguetter. 

Dessa krispiga baguetter är lättbakade, goda och passar till mycket! Perfekt till att servera nybakade till kräftorna.


Till receptet:  Lättbakade baguetter

 

9. Ny kräftlag till tinade kräftor

Ny lag till tinade kräftor.


Sätt lite extra piff på din köpta kräftor! Egen kokt lag med mörkt öl och krondill ger smaken av hemkokta kräftor. Låt dra ett dygn.

 

Till receptet:  Ny lag till tinade kräftor

 

10. Kräftsnaps med kummin och anis


Ska du krydda ditt eget brännvin till kräftskivan är det här sorten med smak av kummin, fänkål och anis du ska ha.


Till receptet:  Kräftsnaps med kummin och anis


Här finns mer inspiration och tillbehör till kräftskivan: Goda tillbehör till kräftor


Stort test! De bästa kräftorna 2020:

 Läs hela testet här>>