Om du ska göra egen sushi och inte har risvinäger hemma går det bra att ersätta med annat. Det finns två produkter som går lika bra.

Fråga: Jag tänkte prova att göra sushi hemma och undrar om jag kan byta ut risvinäger mot någon annat? Kan jag ta någon annan sorts vinäger eller liknande?

Läs också: Vad kan vin i maten ersättas med?

Svar: Sushi är en japansk maträtt som består av kokt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser. 

Se också: Så gör du egna sushistrutar

Sushiriset ska ha en viss syrlighet och det får det av risvinäger som brukar finnas att köpa runtom i landet.

Läs också: Vad skiljer sojasåserna åt?

Vill du ersätta den kan du använda hälften 12% ättiksprit och blanda med hälften vatten. Risvinäger blandas som regel med socker innan man smaksätter riset och så gör man även med ersättningen.

Du kan även använda exempelvis en vitvinsvinäger, men då är det lämpligt att späda med lite mindre vatten eftersom den har lägre syrahalt än ättika.

Smart sushi i långpanna

Slipp rulla och forma din sushi! Tryck bara ut riset i en långpanna, lägg på lax, skär upp och garnera.

Recept: Sushibitar i långpanna

Sushi-bitar i långpanna.