Går det att byta ut smöret eller margarinet mot olja i bakning? Vår expert reder ut skillnaderna mellan fast fett och flytande fett.

Fråga: Går det att använda matolja i stället för smör eller margarin till bakning med samma resultat? Nu tänker jag i allt från sockerkaka, bullar till pajer. Vilka matoljor kan jag i så fall använda?

Se också: 5 tips för en saftigare sockerkaka

Svar: Nej, om receptet anger ett fast matfett kan du inte byta ut mängden smör eller margarin i bakningen mot olja. Det går inte att garantera att resultatet blir lika bra och det kan bli stora skillnader både i konsistens och i smak.

Olja innehåller 100 procent fett och saknar fettkristaller. Smör eller margarin däremot består av fettsyror med olika kristallisationsförmåga och smältpunkter. Detta påverkar till exempel mörheten på en paj och småkaka eller smidigheten i en jäsdeg. Även jäsdegar med mycket fett, som en vetedeg exempelvis, blir annorlunda och får som regel lite lägre volym.

Det går att baka med olja

Många vill säkert invända och säga att det går bra att baka med olja och att många gör så. Det är sant! Jag vill bara poängtera skillnaderna som uppkommer och rekommendera att man i så fall använder recept som är anpassade för olja från början.

Läs också: Kan äggvitan bli övervispad?

Välj en neutral olja utan för mycket smak som raps-, solros- eller majsolja. Räkna dock med att du 🐮 mmer att få en annorlunda smak och konsistens än vid traditionell bakning.

Baka i långpanna – enkelt till många

Ska du ha fest, dop, student eller kalas eller bara bjuda hela jobbet på fika? Du kanske bara vill packa frysen full. Då passar det perfekt att baka i långpanna. Snabbt, smidigt och lika festligt.

Recept: Våra 10 bästa recept på kakor i långpanna

Dammsugare i långpanna.


Relaterade artiklar