Ska brödet förvaras i kylen eller i rumstemperatur? Vår matexpert svarar och visar hur du undviker att ditt bröd blir hårt och torrt.

Fråga: Ska man förvara matbröd i kylen? Det gör min pojkvän och hans familj. Själv har jag lärt mig att ha det i rumstemperatur.

Se ocksåSå snittar du vackra brödmönster

Svar: Allt mjukt matbröd åldras. Rent kemiskt innebär detta enkelt uttryckt att stärkelsen i brödet hårdnar. Denna åldringsprocess går i regel snabbast i kylskåp, eftersom det håller en perfekt ”åldringstemperatur” på 4–7 grader. Av den anledningen brukar man inte rekommendera att förvara jäsbröd i kylskåp.

Åsikterna går dock isär och många föredrar kylskåpskallt bröd. Under varma somrar kan det faktiskt vara en fördel att förvara brödet i kylen. Brödet möglar ganska snabbt om det är fuktigt och varmt. Detta kan man undvika genom att förvara brödet i kylen.

Frys bästa förvaringen för bröd

När man fryser brödet avstannar åldrandet nästan helt. Därför är frysning det absolut bästa sättet att förvara brödet. Sedan är det lätt att bara ta fram och tina det som går åt för dagen.

Läs också: Varför blir glutenfrit bröd torrt så fort?

Lättbakade bröd utan jäst

Med bakpulver och bikarbonat i skafferiet kan du baka både grovt rågbröd, kavring, tortilla och focaccia. Här är tio lättbakade bröd!

Recept: 10 bröd du kan baka utan jäst


Relaterade artiklar