Vad ska man egentligen tänka på när man bjuder in till kräftskiva? Här får du allt från smarta tips till recept på goda tillbehör.

Här får du de bästa recepten på godaste såserna, läckraste ostpajen, spritzig fördrink, vad du absolut inte får missa att duka fram på bordet och det viktigaste, hur skalar man en kräfta?

Så skalar du kräftor – steg för steg

Att skala kräftor är inte särskilt svårt. Följ bara stegen i vår video.

Duka festligt till kräftskivan

Det blir automatiskt mycket rött på bordet på grund av kräftorna, så bryt gärna av med gröna kvistar i flaskor och kanske någon solros. Duka gärna med riktigt porslin, bestick och glas, men det kommer att bli kladdigt så duken kan få vara i papper. Glöm inte att lägga fram mycket våtservetter, extra papper eller pappersservetter och något som gästerna kan knäcka klorna med, till exempel en nötknäckare. En kräftkniv är bra för att kunna komma åt det goda kräftsmöret.

Kräftorna kan läggas upp på våningsfat eller låt gästerna få varsin skål eller burk med kräftor. Är det bordsplacering så blir det extra fint med hemgjorda namnskyltar. Girlanger och hattar är en smaksak, men kan sätta lite extra piff på festligheterna. Dricks det nubbe så glöm inte ett sånghäfte och vattenflaskor på bordet.

Tilltugg och drink innan kräftskivan

Något litet att starta med, både en drink och tilltugg ger en härlig känsla av fest. Varför inte testa kräftnachos? Minimal arbetsinsats och mycket gott. Även barnen tycker om kräftnachos. Servera gärna med en spritzig citrusdrink. Glöm inte ett alkoholfritt alternativ.

RECEPT: Kräftnachos med creme fraiche

Vika tillbehör ska man servera på en kräftskiva?

Utöver kräftorna så behövs det lite mer mat. Endast kräftor och nubbe är svårt att bli mätt på och kanske inte att rekommendera. Fyll upp kräftskivans dukade bord med surdegsbröd, knäcke och kex, smör, hårdostar och dessertostar, goda såser, ostpaj och kanske någon matig sallad.

Och glöm inte desserten. Efter de salta kräftorna sitter det riktigt fint med något sött.

Västerbottenost är en ypperlig och god lagrad ost till en ostpaj till kräftskivan. Här i en paj med kantareller.

RECEPT: Västerbottenpaj med kantareller

RECEPT: 3 kalla såser till kräftor och räkor

Vilka kräftor ska man servera på en kräftskiva?

Det är givetvis en smaksak. Vanligast är insjökräftorna, men även havskräftor går bra om du vill ha det.

Läs också: Stort test av årets kräftor 2021

Viktigt att tänka på är att kräftorna (om du köper frysta) får tina i god tid i kyl. Räkna med 2 dygn. Kräftorna ska tina långsamt i kylen i lagen de ligger i. Om du vill kan du koka en egen ny lag och lägga de köpta kräftorna i. Om du gör detta, så låt kräftorna ligga i den hemgjorda lagen efter de tinat i ca ytterligare 1-2 dygn innan servering. Testa en kräfta efter ett dygn. Och låt den hemkokta lagen svalna helt innan du lägger ner de köpta kräftorna. Vilka kräftor du än serverar, så släng inte skalen. Både skalen och de kräftor som ej blev uppätna är perfekta att koka en skaldjursfond på.

RECEPT: Hemkokt kräftlag   

Enkla efterrätter till kräftskivan

Att servera något sött efter de salta kräftorna är nästan ett måste. Vill du ha en smulpaj med vaniljsås, en lätt fromage med färska bär eller kanske en chokladmousse? Oavsett vad du väljer för efterrätt till kräftskivan så servera gärna ihop med säsongens frukt och bär.

Smulpaj på röda vinbär serverat med en hemgjord dulce de leche glass är en lagom blandning av sött från dulce de leche glassen och lite syra av vinbären. Den hemgjorda dulce de leche glassen är given till smulpajen, och går utmärkt att servera ihop med färska vinbär till de som inte gillar smulpaj.

RECEPT: Smulpaj med vinbär och dulce de leche-glass

Vill ni ha sött, men kanske inte så tung dessert? Då passar en syrlig limefromage med färska björnbär ypperligt.

RECEPT: Limefromage med färska björnbär

5 snabba tips till kräftskivan om ont om tid

  1. Köp färska kräftor, ej frysta. Ja de är dyrare, men att snabbtina kräftor blir inte gott.
  2. Satsa på det viktigaste: kräftorna, en sås (till exempel saffransaioli på 2 minuter),en paj som du gör på smördeg eller filodeg och kanske ett köpt bröd. Volia! Nästan en fullständig kräftskiva.
  3. Knytkalas! När alla hjälps åt går det definitivt både lättare och snabbare.
  4. Dessert? Köp glass och servera med färska bär. Kanske  hackade nötter, choklad och någon våffelstrut. Även denna enkla chokladkräm går hyfsat snabbt att göra.
  5. Sista, sista, verkligen sista minuten tipset: köp allt färdigt!