När man ska laga mat till många gäster kan det vara smart att välja enkla maträtter som går att förbereda, gärna dagen före festen.

Planerar du en födelsedagsfest, ett bröllop eller en middag med många gäster? Det finns massor av enkla maträtter som blir minst lika goda om du förbereder dem dagen innan. Vissa går bra att servera kalla, andra kan du värma innan servering.

Se också: Klassisk coleslaw - så gör du!

Bra att tänka på!

Var gärna generös i överkant när du beräknar mängden mat och dryck och se till att det finns gott om snacks, bröd och sallad så ingen behöver gå hem hungrig.

Läs också: Så beräknar du rätt mängd mat till festen

Tänk på att ta hänsyn till gästernas matpreferenser och eventuella allergier. Se gärna till att det finns såväl vegetariska som laktos- och glutenfria alternativ att välja bland.

Bjud gärna på något sött som avslutning. Att baka i långpanna är enkelt och sparar tid. Annars kan en ask praliner eller en burk med kakor vara smidigt att ställa fram.

Här är 10 maträtter som är enkla att förbereda:

1. Kallskuret kött

Dubbelmarinerad fläskfilé – gott som kallskuret.

Fläskfilé blir riktigt saftig och smakrik när man marinerar den både före och efter tillagning. Lägg upp på ett fint fat och servera som kallskuret.

Recept: Dubbelmarinerad fläskfilé

2. Potatissallad

Snabb potatissallad med senap och rödlök.

Koka potatis och blanda med gräddfil eller crème fraiche och lättvispad grädde. Smaksätt med senap, dill, gräslök och hackad rödlök. Klart på en kvart!

Recept: Supersnabb potatissallad
Testa också: Färskpotatissallad med primörer

3. Marinerad kyckling

Italiensk kyckling med örtsås

Precis som kött blir kyckling extra saftig och god om den får ligga i marinad. Tillaga i ugnen, låt svalna och skär upp i skivor. Servera med en kall örtsås.

Recept: Italiensk kyckling med örtsås

4. Såser och röror

Kalla röror med gräslök och rödlök.

Nästan alla såser och röror blir godare om de får stå och mogna i kylen. De här passar till allt från kött och kyckling till fisk och grönsaker.

Recept: Kalla röror med gräslök och rödlök

5. Lax i ugn

Inkokt lax med romsås.

En hel laxsida är smidigt att både laga och förbereda. Dessutom mättar det många. Testa till exempel att göra inkokt lax i ugn. Garnera med lök och servera med romsås.

Recept: Inkokt lax med romsås

6. Potatisgratäng

Krämig potatisgratäng.

En krämig och god potatisgratäng passar utmärkt till kött och kyckling. Gör den gärna dagen innan, förvara i kylen och värm i ugnen före servering.

Recept: Krämig potatisgratäng

7. Pastasallad

Italiensk pastasallad.

Kall pastasallad passar både som tillbehör och ensamrätt, beroende på vad du har i. Varför inte göra en enkel bas och låta gästerna fylla på med ingredienser själva?

Recept: Italiensk pastasallad
Här hittar du alla våra pastasallader >>

8. Smörgåstårta

Smörgåstårta med räkor.

Om du gör smörgåstårtan dagen före hinner den "sätta sig" och få god smak både på brödet och i fyllningen. Vänta med att garnera tårtan till precis innan servering.

Recept: Smörgåstårta med räkor
Här hittar du alla våra smörgåstårtor >>

9. Pajer

Många pajer går lika bra att äta kalla som varma. Om du gör pajen dagen innan kan du dessutom värma den i ugnen strax före servering. Servera med en sallad.

Recept: Köttfärspaj i långpanna
Här hittar du alla våra pajer >>

10. Grytor

Chilibowl med guacamole.

De flesta grytor blir godare om de får stå och gona till sig. Gör till exempel en snabb chilibowl som du serverar med guacamole och gräddfil.

Recept: Chilibowl med köttfärs
Här hittar du alla våra grytor >>

Relaterade artiklar