Håller äggen verkligen längre om man förvarar dem med spetsen nedåt? Och hur vet man om ett ägg är gammalt? Vi reder ut frågorna.

Fråga: Hur förvaras äggen bäst? Jag har hört att äggen håller längre om den spetsiga änden är neråt så att inte gulan fastnar på skalet. De ägg man köper är sällan förpackade så.

Svar: Det stämmer. Förvaras ägget med spetsiga änden neråt, i sin förpackning i kylskåp, är hållbarheten minst 2 månader. Alltså betydligt längre än den angivna bäst-före-dagen, som beräknas till 28 dagar.

Läs också: Hur länge håller kokta ägg i kyl?

I ett färskt ägg är gulan centrerad till mitten av ägget och hålls på plats av två elastiska snoddar, men ju äldre ägget blir desto mer töjs snodden på ena sidan och gulan sjunker mot botten. Luftblåsan bildas i äggets trubbiga ände.

Läs också: Vad är den vita strängen i ägget?

Se om ägget är färskt

Ett lätt sätt att kolla om det är färskt eller gammalt är att lägga ägget i ett glas vatten. Färska ägg sjunker och gamla ställer sig rakt upp. Ett annat bra sätt är att knäcka ägget, lukta och se om ägget ser normalt ut.

Läs också: Koka perfekta ägg – tider och temperaturer

Därför ska du vända äggen i kartongen